Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Zeković: Sloboda vjerskog izražavanja za sve

Razgovor je, kako je kazao, protekao u izuzetno konstruktivnoj i pozitivnoj atmosferi a ministarka Novaković Đurović je, kaže, pokazala snažnu ''posvećenost vladavini prava, poštovanju svih ljudskih prava i ravnopravnom postupanju države prema svima bez bilo kakve diskriminacije''

Konačno dobijanje dozvole za gradnju ovog vjerska objekta, koji će predstavljati umjereno i skromno zdanje, predstavljaće značajan korak u praktičnom ostvarivanju vjerskog pluralizma u Crnoj Gori i dodatnom prepoznavanju Podgorice kao slobodnog i multikutluralnog grada, kazao je samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Podgorice Aleksandar Saša Zeković nakon današnjeg susreta sa ministarkom Anom Novaković Đurović.

“Danas sam u sjedištu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma sa ministarkom Anom Novaković Đurović razgovarao o izgradnji vjerskog objekta Jevanđeoske crkve “Riječ božija” u Podgorici a čiji se vjernici već godinama suočavaju sa nemogućnošću praktikovanja vjere i vršenja vjerskih obreda”, saopštio je Zeković.

Razgovor je, kako je kazao, protekao u izuzetno konstruktivnoj i pozitivnoj atmosferi a ministarka Novaković Đurović je, kaže, pokazala snažnu “posvećenost vladavini prava, poštovanju svih ljudskih prava i ravnopravnom postupanju države prema svima bez bilo kakve diskriminacije”.

“Obaviješten sam da Ministarstvo preduzima ozbiljne korake kako bi se u potpunosti postupilo po izdatim preporukama iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore. Shodno tome u novim rješenjima Prostorno urbanističklog plana (PUP) za očekivati je prenamjenu iz stambenog u centralne djelatnosti što napokon omogućava da se planira vjerski objekat. Glavni grad Podgorica je danas dostavio Ministarstvu svoja viđenja na predložena rješenja PUP u kojem se ne registruju nagativna mišljenja u odnosu na sadržaje koji se odnosi na Čepurke”, kazao je Zeković.

Očekuje se, po riječima Zekovića, da Vlada Crne Gore uskoro i usvoji ovaj dokument važan za dalji razvoj Podgorice.

“Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore je ocijenio da je ova vjerska zajednica de facto onemogućena u ispovijedanju svoje vjere i vršenju vjerskih obreda jer gradske ni državne vlasti do sada nijesu preduzele ni dovoljne ni relevatne radnje kako bi ova vjerska zajednica na svom, ranije kupljenom zemljištu, u ulici 8. marta broj 70, izgradila vjerski objekat neophodan za praktikovanje vjere i vršenje vjerskih obreda”, dodao je Zeković.

Konačno dobijanje dozvole za gradnju ovog vjerska objekta, koji će predstavljati umjereno i skromno zdanje, po riječima Zekovića, “predstavljaće značajan korak u praktičnom ostvarivanju vjerskog pluralizma u Crnoj Gori i dodatnom prepoznavanju Podgorice kao slobodnog i multikutluralnog grada”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Isa
13.09.2023-17:55 17:55

A lijepo vam je rekao “ ne gradite i ne podizite ni doma, ni kipa ni znamenja jer je u vasim srcima “ . Ako je . Ako nije nece vam pomoc ni svi hramovi svijeta i onom faraonu sto podigoste sred Titograda.