Nedjelja, 21 Aprila, 2024
Rubrika:

Zbog vršnjačkog nasilja u školi na Žabljaku smijenjen direktor

Direktor žabljačke škole “Dušan Obradović” Zoran Vojinović, u kojoj se desio najnoviji slučaj vršnjačkog nasilja, neće više obavljati tu funkciju, odlučilo je Ministarstvo prosvjete na čelu sa ministrom Damirom Šehovićem, a nakon današnjeg sastanka Nacionalnog tima za borbu protiv vršnjačkog nasilja koji je formiran pri Ministarstvu

Direktor žabljačke škole “Dušan Obradović” Zoran Vojinović, u kojoj se desio najnoviji slučaj vršnjačkog nasilja, neće više obavljati tu funkciju, odlučilo je Ministarstvo prosvjete na čelu sa ministrom Damirom Šehovićem, a nakon današnjeg sastanka Nacionalnog tima za borbu protiv vršnjačkog nasilja koji je formiran pri Ministarstvu.

Foto: Facebook

Dijete sa Žabljaka koje je bilo žrtva vršnjačkog nasilja i kao rezultat toga završilo u bolnici, sada je predmet i nasilja sistema -prebačen je u seosku školu. Odlukom porodice, to dijete i njegova sestra, koja ide u treći razred, prepisani su u školu u Njegovuđi koja je od Žabljaka udaljena 14 kilometara.

“Tako sam morao jer na dva roditeljska sastanka nijesam naišao na razumijevanje kod direktora škole u Žabljaku, razrednog starješine i pojedinih roditelja učenika odjeljenja u kome je bilo i moje dijete. Imao sam velikih problema. Prvog dana u školi u Njegovuđi djeca su srdačno dočekana od đaka i nastavnika i stekla lijepe utiske o novoj sredini”, kazao je juče njihov otac.

Iz Ministarstva prosvjete je danas saopšteno da je nakon nedavnog slučaja vršnjačkog nasilja nad učenikom šestog razreda u toj školi, sama ustanova preduzela određene mjere, nakon čega se dva puta sastao i Nacionalni tim za borbu protiv vršnjačkog nasilja, i razmatrao kompletnu dokumentaciju.

“Zaključak je da je, i pored sprovođenja niza mjera, bilo propusta u postupanju uprave Škole, a što je dovelo do neadekvatnog ishoda u ovom slučaju, odnosno premještaja djeteta u drugu školu. Nacionalni tim i Ministarstvo se nijesu oglašavali sa konkretnim informacijama ovim povodom do donošenja konačnog zaključka, a tako će biti i ubuduće, jer je cilj temeljan i objektivan pristup, koji neće biti ometan bilo kakvim pritiscima”, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Naglašavaju da je borba sa vršnjačkim nasiljem prioritet ovog ministarstva, koje očekuje isti takav pristup od škola, ali i svih drugih nadležnih resora u Vladi.

“Ministarstvo prosvjete je preuzelo svoj dio odgovornosti uspostavljanjem novog sistema borbe sa nasiljem, te cijenimo da svako ko jeste nadležan, a nije spreman da se potpuno uključi u borbu sa nasiljem, ne treba da preuzima odgovornost upravljanja javnom ustanovom. Situacija u svim školama se i dalje detaljno prati, a naš princip rada ostaje jasan: škole i njihovi novoformirani timovi za borbu protiv nasilja su “prva linija odbrane” i imaju jasnu obavezu, koju moraju preuzeti. Ukoliko se, analizom slučaja, utvrdi da nemaju volje ili kapaciteta za borbu sa problemom, Ministarstvo prosvjete i Nacionalni tim će nastaviti da preduzimaju mjere iz svoje nadležnosti”, zaključuju u Ministarstvu prosvjete.

IzvorCdm

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve