Petak, 14 Juna, 2024
Rubrika:

Zajedno protiv nasilja 16. juna na Trgu nezavisnosti

''Kada sudije blago presude ili smanje kaznu silovateljima, šalju poruku javnosti da to nije strašan zločin i na taj način, dodatno motivišu nasilnike''

NVO Sistem poziva građane da u nedjelju od 18 sati na Trgu nezavisnosti u Podgorici podrže protest “I ja sam tvoj glas!” protiv nasilja nad djecom.

“Suprotno zakonima, moralu i vjeri koji zabranjuju nasilje, ti slučajevi postaju sve češći, čak i prema djeci. Znamo da žrtve koje dožive silovanje ili neki drugi vid nasilja, rijetko progovore. Svjesni smo blagonaklonosti, koju dio državnog sistema, a i društva poklanja nasilnicima. Kada sudije blago presude ili smanje kaznu silovateljima, šalju poruku javnosti da to nije strašan zločin i na taj način, dodatno motivišu nasilnike”, navode iz Sistema.

Ističu da je isto i sa govorom mržnje, diskriminacijom, prijetnjama smrću, fizičkim i verbalnim nasiljem.

“Nakon objave o smanjenoj kazni silovatelju, desila su se dva napada nad maloljetnicama, a još jednom nasilniku umanjena je kazna”, dodali su.

Poručuju nasilnicima, kriminalcima, ali i sudijama da će iskoristiti pravo da zaštite budućnost djece.

“U našim srcima su svi koji su preživjeli i koji sada proživljavaju traumu, strah, mržnju ili rat. Svi oni kojima je glas nasilno oduzet. Kada preživimo, svijet je lakši za jednu žrtvu i odajemo čast onima koji su zakinuti prilike da prežive”, zaključili su.

Organizatori su NVO “Sistem” i udruženje psihologa “Psiho aktiv”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve