Nedjelja, 14 Aprila, 2024
Rubrika:

Za sedam dana 98 udesa, poginule četiri osobe

Tri osobe su smrtno stradale u saobraćajnoj nesreća u mjestu Utjeha, dok je jedna osoba podlegla povredama od posljedica saobraćajne nezgode koja se dogodila u Pljevljima prethodne nedjelje, saopštila je Uprava policije u Nedjeljnim pregledu aktivnosti

Tokom prethodne nedjelje registrovano je 98 saobraćajnih nezgoda, u kojima su život izgubile četiri osobe, 11 je zadobilo teške tjelesne povrede, a njih 38 je zadobilo lako tjelesne povrede. Tri osobe su smrtno stradale u saobraćajnoj nesreća u mjestu Utjeha, dok je jedna osoba podlegla povredama od posljedica saobraćajne nezgode koja se dogodila u Pljevljima prethodne nedjelje, saopštila je Uprava policije u Nedjeljnim pregledu aktivnosti.

U tom periodu saobraćajna policija je, spovodeći kontrole u saobraćaju, podnijela 389 prekršajnih prijava, izdala 2.474 prekršajnih naloga i uhapsila116 osoba zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima. Sprovodeći postupak prinudne naplate neplaćenih prekršajnih naloga policija je izvršila naplatu od oko 38.400 eura.

“Granična policija je od 12. do 19. februara na graničnim prelazima kontrolisala ukupno 260.818 osoba, od toga 135.741 na ulazu i 125.077 na izlazu iz Crne Gore. Kontrolisano je ukupno 88.559 motornih vozila, 24 plovila, 295 vazduhoplova, 61 voz. Nije dozvoljen ulaz u naš državu za četiri osobe, jedna nije ispunjavala propisane uslove za ulazak u zemlju, a tri nisu posjedovala dovoljno novčanih sredstava za izdržavanje u Crnoj Gori ili za putovanje u treću državu”, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Službenici Uprave policije su, od 12. do 19. februara, na teritoriji Crne Gore registrovali 85 krivičnih djela za koja će odgovarati 84 osobe. Najveći broj registrovanih krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta – 70 djela.

“Registrovana su i rasvijetljena dva krivična djela ubistvo u pokušaju, u Tivtu i Podgorici, a za koje su uhapšene dvije osobe. Takođe, policija je proaktivnim radom rasvijetlila jedno ubistvo u pokušaju iz prethodne nedjelje, koje je registrovano u Podgorici”, ističu u policiji.

Dodaje se da je tokom navedenog perioda registrovano je 17 krivičnih djela iz oblasti nasilja u porodici, a shodno Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici podnijete su 33 prekršajne prijave.

“Evidentirana su dva krivična djela iz oblasti seksualnih delikata, jedno silovanje u Tivtu i jedno silovanje u pokušaju u Podgorici. Oba slučaja su rasvijetljena i dvije osobe su uhapšene”, naglasili su iz Uprave policije.

U 30 pojedinačnih zaplijena policija je oduzela ukupno oko 57,5 kg narkotika i 46 komada tableta sa liste opijata. Zbog zloupotreba narkotika sedam osoba će krivično odgovarati za sedam krivičnih djela, a 12 zbog 16 prekršaja iz Zakona o sprečavanju zloupotrebe droga.

“Kada je riječ o otkrivanju i sprečavanju krivičnih djela iz oblasti ekonomskog kriminala policija je podnijela sedam krivičnih prijava protiv 10 osoba, a koja su vršenjem krivičnih djela prouzrokovala materijalnu štetu u ukupnom iznosu od oko 355.700 eura. Pronađeno je i oduzeto oko 379 kilograma rezanog duvana i 581 paklica cigareta bez akciznih markica”, kazali su iz Uprave policije.

Prethodne nedelje realizovana je jedna ekstradicija međunarodno tražene osobe Belgiji i hapšenja tri osobe po inostranim potjernicama.

Službenici kriminalističke policije su oduzeli ukupno 17 komada oružja, od čega 14 komada vatrenog oružja, dva gasna pištolja i jedan komad hladnog oružja, kao i 385 komada municije različite vrste i kalibra. Od navedenog broja oduzetog vatrenog oružja, 11 komada je bilo u ilegalnom posjedu, a šest komada u legalnom posjedu.

U policiji navode da je nedjelju za nama obilježilo stabilno stanje javnog reda i mira, a na teritoriji Crne Gore policijski službenici su zablilježili 21 slučaj narušavanja javnog reda i mira i tom prilikom procesuirali ukupno 31 osobu zbog 25 prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru, dok se u dva predmeta preduzimaju dalje aktivnosti. Dva prekršaja su počinjena na štetu pripadnika Uprave policije prilikom obavljanja službenih poslova i zadataka.

“Od navedenog broja procesuiranih lica po osnovu prekršaja, četiri osobe su uhapšene zbog narušavanja javnog reda i mira tučom u Bijelom Polju. Naime, 18. feburara je policiji prijavljeno da je u ulici Slobode došlo do narušavanja javnog reda i mira od strane više osoba, koje su zatečene na licu mjesta i dovedene u službene prostorije. Alkotestiranjem je utvrđeno da su sva lica pod dejstvom alkohola u koncentraciji većoj od 1 g/kg. Uhapšeni su E.M. (18), M.B. (43), D.Š. (18) i Z.V. (48) zbog počinjenog prekršaja iz člana 10 Zakona o javnom redu i miru”, istakli su iz Uprave policije.

Tokom prethodne nedjelje policija je izvršila pet operativno – taktičkih radnji „Racija“ na teritoriji Crne Gore, i to u 11 ugostiteljskih objekata i dva kazina, i tom prilikom je kontrolisano, između ostalog, 10 operativno interesantnih osoba, a u Beranama su pronađene i oduzete manje količine marihuane i kokaina zbog čega će prekršajno odgovarati jedna osoba”, rekli su iz UP.

Policija je, od 12. do 19. februara, obezbjeđivala 14 javnih okupljanja na kojima nije zabilježen nijedan incident.

“Službenici Sektora granične policije su podnijeli četiri prekršajne prijava i izdali 104 prekršaja shodno Zakonu o strancima. Donijeto je 31 rješenje o dobrovoljnom povratku, a prinudno je udaljen jedan strani državljanin. Granična policije je donijela 28 rješenja o otkazu boravka do 90 dana, a 35 osoba je izrazilo namjeru za međunarodnu zaštitu. Osim toga, samostalno i sa službenicima inspekcijskih organa, granična policija je realizovala ukupno 13 akcija „Stranac“”, zaključili su u UP.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve