Petak, 1 Marta, 2024
Rubrika:

Vujović: Stojimo čvrsto uz sve žene i djevojčice koje su bile žrtve nasilja

''Žene u kulturi svojim angažovanim izrazom i jezikom umjetnosti govore o ovoj tematici, ukazuju na nasilje i prikazuju njegovo stvarno lice sa ciljem veće uključenosti cjelokupne zajednice''

Naše boja danas je narandžasta. Snažno se pridružujemo globalnom pokretu smanjenja nasilja nad ženama, stojimo čvrsto uz sve žene i djevojčice koje su bile žrtve nasilja, sa obećanjem da ćemo uraditi sve sto je u našoj moći da se ovoj društveno razarajućoj realnosti stane na kraj, saopštla je ministarka kulture i medija Tamara Vujović povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Ona je poručia da, kao ministarka kulture i medija, imam privilegiju da dijelim prostor sa mnogim talentovanim ženama koje doprinose kulturi i medijima u Crnoj Gori.

“Žene u kulturi svojim angažovanim izrazom i jezikom umjetnosti govore o ovoj tematici, ukazuju na nasilje i prikazuju njegovo stvarno lice sa ciljem veće uključenosti cjelokupne zajednice”, navela je ona.

Kao ljekar, po profesiji, svjesna sam činjenice kolike posljedice pretrpljeno nasilje, ostavlja na fizičko i psihičko zdravlje njih i njihovih porodica.

“Mnogi slučajevi nasilja ostanu neprijavljeni, ili budu prijavljeni kasno nadležnima. Žena pati u svoja četiri zida, kao u priči ”Zlostavljanje” Iva Andrića”, rekla je ona.

Zato, imamo obavezu da o tome govorimo, da žene u javnom prostoru osvjetljavaju ovaj problem, ohrabrujemo žene da iznose iskustva, dijelimo priče, da se tako osnažujemo, povezujemo i jačamo jedna drugu.

“Kultura i mediji igraju ključnu ulogu u oblikovanju javnog mnjenja i normi. Moramo zajedno raditi na stvaranju takvog zivotnog i medijskog prostora u kome nema mjesta nasilju nad ženama, gdje svaka žena može živjeti slobodno i bez straha, i doseci svoje pune potencijale”, rekla je Vujović.

Zajedno stvarati podržavajući ambijent sa nultom tolerancijom na bilo koju vrstu nasilja nad ženama.

“Važno je da gajimo atmosferu u društvu koja podstiče dijalog i promjenu ukorijenjenih stavova – “nasilje se trpi, da ne čuju komsije” ”u opisu posla političarke je da je izloženija napadima””, istakla je Vujović.

U tome ključnu ulogu imaju i mediji, koji imaju obavezu da promovišu jednakost polova i tako sto će dati veći prostor ženama u programima, što će praviti tematske emisije o ovoj teskoj temi. Kroz Fond za medijski pluralizam finansiramo veću produkciju i raznovrsnost društveno odgovornih sadržaja.

“Ova politika rodne ravnopravnosti i nulte tolerancije na nasilje nad ženama, gradi se kroz cijeli sistem politika u svakom segmentu društva”, kazala je ministarka.

U našem radu moramo istraživati nove načine kako bismo podigli svijest o posljedicama nasilja.

“Edukacija i informisanje ključni su instrumenti u prevenciji nasilja i stvaranju društva koje cijeni svakog pojedinca. Radimo zajedno na izgradnji društva koje ne toleriše nasilje nad ženama, jer svaka od nas zaslužuje pravo na slobodu, bezbjednost i dostojanstvo”, zaključila je Vujović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
26.11.2023-02:24 02:24

Pa gospođo Vujović, nemojte da STOJITE ČVRSTO! POKRENITE SE MALO. POMOGNITE ŽENAMA I DJEVOJČICAMA KOJE SU BILE ŽRTVE NASILJA. NEMOJTE DA STOJITE ČVRSTO, NEGO POMOGNITE DA NE BUDE VIŠE ŽENA I DJEVOJČICA, ŽRTAVA NASILJA! NIJESTE DOŠLI NA TO MJESTO DA STOJITE ČVRSTO! ..