Utorak, 28 Maja, 2024
Rubrika:

Vujović: Njegošev dan prilika da osvijestimo značaj nacionalne kulture kao čvrstog stuba Crne Gore

U čast Njegoša, današnje generacije imaju privilegiju da mu, kako je istakla, odaju počast ne samo slavljenjem njegovog imena, već i prepoznavanjem njegovog neizmjernog doprinosa našoj istoriji i kulturi

Crna Gora se, kroz Njegoševa djela, otvara svijetu, pokazujući da granice ne mogu ograničiti univerzalnost ljudskog duha, a Njegošev dan je prilika da se slave vrijednosti koje su oblikovale prošlost i koje će osvijetliti budućnost, ali i da se osvijesti značaj nacionalne kulture kao čvrstog stuba države.

To je poruka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović, koja je, kako se navodi u saopštenju tog Ministarstva, istakla da rođenje velikana Petra II Petrovića Njegoša 13. novembra 1813. godine u selu Njeguši nije samo zapis u kalendarima, već dan kada Crna Gora proslavlja svoj državni praznik kulture.

“Skupština Crne Gore je dostojanstveno odlučila da Dan Njegoševog rođenja postane državni praznik koji ćemo slaviti dva dana. To je izraz naše nacionalne zahvalnosti i priznanja geniju čija djela odzvanjaju kroz vjekove, čineći nas ponosnim nasljednicima njegovog duhovnog testamenta”, rekla je Vujović.

U čast Njegoša, današnje generacije imaju privilegiju da mu, kako je istakla, odaju počast ne samo slavljenjem njegovog imena, već i prepoznavanjem njegovog neizmjernog doprinosa našoj istoriji i kulturi.

“Neka ovaj Dan bude prilika da se ne samo sjetimo njegove veličine, već i da osvijestimo suštinski značaj nacionalne kulture kao čvrstog stuba Crne Gore i neiscrpne inspiracije za nasljeđe koje ostavljamo budućim generacijama. U duhu Njegoševog učenja, slavimo vrijednosti slobode, morala, hrabrosti i identiteta. Ovo je dan kada poslanici/e, nastavnici/e, kulturni/e radnici/e i novinari/ke treba da iskoriste priliku da podsjećaju i podstiču na razmišljanje o tim vrijednostima koje su oblikovale našu prošlost i koje će osvjetljavati put naše budućnosti”, poruka je Vujović.

Prema njenim riječima, Njegoševa veličina leži i u tome što se interpretacija njegovih djela kontinuirano razvija, što njegova misao i izraz izmiču jednostavnom razumijevanju i što ostaju temelj kulturnog sjećanja i kolektivnog identiteta.

“On nije samo dio naše prošlosti. On je iskra bez koje nema svijetle budućnosti. Kroz Njegoševa djela, Crna Gora se otvara svijetu, pokazujući da granice ne mogu ograničiti univerzalnost ljudskog duha. On je, kao svetionik, obasjao i oblikovao crnogorski i južnoslovenski kulturni pejzaž, i ostaje nepresušni izvor inspiracije”, naglasila je Vujović.

Smatra da kulturi u medijima treba dati više prostora, jer ona svima mora biti inspiracija.

“Zato vas u duhu Njegoševog dana, pozivam da živite kulturu – posjećujući muzeje, galerije, njegujući generacije koje će učestvovati u oblikovanju savremenog pečata naše kulture”, kazala je Vujović.

Ministarstvo kulture i medija nastaviće, kako je najavila, da razvija institucije kulture i unapređuje programe i sadržaje, kako bi dali podsticaj razvoju savremenog stvaralaštva, a baštinu sačuvali od zaborava.

“Neka Njegošev dan bude praznik kada se naša kultura slavi, ne samo u Crnoj Gori, već i širom svijeta. Srećan vam Njegošev dan – dan kada Crna Gora slavi svoju prošlost, sadašnjost i svijetlu budućnost”, poručila je Vujović.

Povodom državog praznika Njegošev dan, osmišljen je i pripremljen bogat i zanimljiv kulturni program u Podgorici, Cetinju, Baru, Bijelom Polju, Nikšiću, Herceg Novom, Mojkovcu, Pljevljima, Žabljaku, Petnjici. Svi koji žele da slušaju, razmišljaju, uče o Njegošu, da ga bolje razumiju, imaju priliku da u narednim danima učestvuju na tribinama, okruglim stolovima, radionicama, posjećuju izložbe, koncerte, predstave, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i medija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve