Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Vujović i Butafuoko: Na sljedećem Venecijanskom bijenalu crnogorski paviljon da bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale

Vujović je na sastanku u direkciji Bijenala, zahvalila na srdačnom prijemu i čestitala na odličnoj organizaciji jubilarnog 60. Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji

Bogate kulturne i istorijske veze Crne Gore i Italije mogu se prenijeti na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i predsjednika Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji Pijetranđela Butafuoka uz poruku da naša država ima podršku da crnogorski paviljon sljedeći put bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale.

Vujović je na sastanku u direkciji Bijenala, zahvalila na srdačnom prijemu i čestitala na odličnoj organizaciji jubilarnog 60. Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji.

„Svi događaji na Bijenalu organizovani su u skladu sa ovim značajnim jubilejom. Cijenim što Crnu Goru prepoznajete kao partnera i ponosna sam na kulturne i istorijske veze naše zemlje i Italije, koje možemo prenijeti i na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva“, rekla je Vujović.

Dodala je da se ove godine Crna Gora predstavlja na novoj lokaciji u Ospedaletto četvrti i da je veoma zadovoljna kako je proteklo otvaranje izložbe „It Takes an Island to Feel This Good“ umjetnice Darje Bajagić i kustoskinje Ane Simone Zelenović.

„Na ovogodišnjem Bijenalu predstavlja nas mlada, perspektivna umjetnica Darja Bajagić, na koju smo veoma ponosni. Ministarstvo kulture i medija posebno ulaže u mlade umjetnike i umjetnice, jer su oni budućnost. Na otvaranju je bilo mnogo posjetilaca. Smatramo opravdanim što smo se odlučili za novu, bolju lokaciju na istaknutoj poziciji u Veneciji. Voljeli bismo da na sljedećem Bijenalu, za dvije godine, izlažemo na lokaciji Arsenale, i za to ispunimo potrebene uslove. Nastavićemo razgovore i uključiti Muzej savremene umjetnosti, koji je glavni organizator crnogorskog predstavljanja“, rekla je Vujović.

Ministarka je istakla da je posebno raduje što je umjetnica Bajagić kao temu odabrala ostrvo Mamula, važan segment naše kulturne baštine i nasljeđa i što na ovaj način osvjetljavamo teme iz naše prošlosti koje su bolne, ali važne za sve nas.

Butafuoko je potvrdio da ima posebna osjećanja prema Crnoj Gori, zbog bliskosti dvije zemlje, ali i zbog toga što naša država posebno njeguje značajnu savremenu umjetnost i kulturu. Dodao je da bi u narednom periodu rado posjetio Crnu Goru, vjerujući da će time dati važan doprinos promociji savremene umjetnosti i značaju učešća na događajima kakvo je Bijenale u Veneciji.

„Bijenale je mjesto koje zemljama nudi mogućnost za najbolju prezentaciju svoga savremenog stvaralaštva. Otvoreni smo za saradanju, dajemo podršku Crnoj Gori da na sljedećem Bijenalu bude na lokaciji Arsenale. Tu smo za sve razgovore i saradnju“, kazao je Butafuoko.

Ministarka Vujović je informisala predsjednika Bijenala da će Crna Gora uskoro dobiti novu zgradu Muzeja savremene umjetnosti, što će biti kulturni i umjetnički centar Podgorice i cijele države.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve