Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Vujović: Crna Gora i Grčka imaju mnogo toga da ponude jedna drugoj

To je zaključeno na sastanku ministarke kulture i medija dr Tamara Vujović sa ambasadorom Grčke u Crnoj Gori, Panajotisom Parcosom

Važno je uspostaviti razmjenu iskustava i znanja između crnogorskih i grčkih kulturnih institucija, kako bi se očuvala i promovisala kulturna baština i umjetnost obje zemlje, a ikona Filermose kao i potreba za njenim adekvatnim čuvanjem, može biti projekat koji će doprinijeti jačanju kulturne saradnje između dvije zemlje.

To je zaključeno na sastanku ministarke kulture i medija dr Tamara Vujović sa ambasadorom Grčke u Crnoj Gori, Panajotisom Parcosom.

“Naše države su kroz vjekove dijelile kulturne veze, pravoslavlje kao religiju većinskog dijela stanovništva, prostor Mediterana. Prijateljstvo nam je ojačano kroz brojne kulturne razmjene, uzajamno uvažavanje i podršku u teškim vremenima”, istakla je Vujović.

Ambasador je uputio poziv za učešće crnogorskih predstavnika na Drugoj školi kulturne baštine – Zaštita kulturne baštine od klimatskih promjena, koja će se održati u Grčkoj od 8. do 10. februara 2024.godine.

“Učešće na ovoj radionici pomoglo bi unapređenju znanja i razmjeni iskustva u oblasti zaštite kulturne baštine, a ujedno i podstaklo dijalog i razgovor o konkretnim koracima za jačanje saradnje u ovoj oblasti”, navela je Vujović.

Tokom ovog susreta, ambasador je izrazio interes za pokretanje saradnje na zaštiti i očuvanju jedne od najvećih hrišćanskih relikvija – ikone Bogorodice Filermose. Predlažio je da u ovom smislu svoju pomoć pruže vrsni stručnjaci sa Rodosa.

“Predlažem to imajući u vidu izuzetno veliki značaj ikone Filermose kao i potrebu za njenim adekvatnim čuvanjem. Jedan takav projekat nesporno može doprinijeti jačanju kulturne saradnje između dvije zemlje”, kazao je amabsador.

Ministarka i Ambasador su takođe održali konstruktivan dijalog o značaju pravoslavlja i vizantijskog nasljeđa za obje zemlje. Izrazili su zajedničko poštovanje i interes za promociju i očuvanje ovog bogatog kulturnog nasledja.

Oboje su se saglasili da pravoslavlje ima duboko ukorijenjeno mjesto u identitetu i duhovnosti Crne Gore i Grčke, te da je neophodno jačanje saradnje u oblasti pravoslavne umjetnosti i ikonografije.

Takođe su istakli važnost razmjene stručnjaka i umjetnika kako bi se unaprijedilo razumijevanje i valorizacija vizantijskog nasljeđa.

Sagovornici su se usaglasili da će nastaviti da rade na konkretnim koracima za ostvarenje dogovorenih ciljeva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve