Utorak, 5 Marta, 2024
Rubrika:

Vujović: Bajagić će doprinijeti promociji crnogorske kulture i umjetnosti na najvećoj svjetskoj smotri

Bajagić je rođena u Podgorici, odrasla je u Egiptu i SAD-u, a njen prvi susret s crnogorskom javnošću bio je na Crnogorskom likovnom salonu 2020. godine

Izbor Darje Bajagić kao predstavnice Crne Gore na 60. Međunarodnom Bijenalu u Veneciji predstavlja značajan doprinos za promociju crnogorske kulture i umjetnosti na globalnom nivou, istakla je ministarka kulture i medija Tamara Vujović.

Ona je, u prisustvu direktora Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore (MSUCG) i komesara Paviljona Crne Gore, dr Vladislava Šćepanovića ugostila Darju Bajagić i izrazila zadovoljstvo što će upravo njen rad predstavljati našu zemlju, poručuju iz MKM-a.

Ministarka je ukazala da je pristup u procesu odabira umjetnika bio transparentan, a žiri međunarodni, sa jasnim pravilima i standardima apliliciranja na konkurs.

“Ponosni smo na način na koji je konkurs sproveden, a povratak iz inostranstva u Crnu Goru etabliranih umjetnika poput Darje, predstavlja signal povjerenja u svijetlu budućnost Crne Gore i u njeno predstavljanje svijetu”, naglasila je Vujović.

Šćepanović je, navodi se u saopštenju, ukazao na novi pristup u proceduri za Bijenale, naglašavajući da ga je odlikovala demokratičnost i nezavisnost žirija.

“Ovaj pristup omogućio je prijavu umjetnika poput Darje, doprinoseći raznolikosti i inkluzivnosti”, dodao je direktor.

Bajagić je zahvalila na podršci i izrazila zadovoljstvo što ima priliku predstavljati Crnu Goru.

Mlada umjetnica je tom prilikom rekla da je zadovoljna onim što Crna Gora pruža i da je čini ponosnom to što može doprinijeti državi tako što će je predstavljati na Bijenalu, ali i dodatno etablirati svoju karijeru, jer je Bijenale najveća svjetska smotra umjetnosti – dodaje se u saopštenju MKM-a.

“Ministarka je komentarisala temu Darjinog rada, ističući da je tema ‘Potrebno je ostrvo za ovako dobar osjećaj’ veoma zanimljiva konceptualno i da je zadovoljna što će se tema ostrva Mamule naći pred svjetskom publikom, u inoviranom prostoru za crnogorski paviljon, a to je od ove godine Kompleks Ospedaletto”, piše u saopštenju.

“Ovo je prilika za predstavljanje Crne Gore na svjetskom nivou, a Darja je dostojan reprezent naše umjetničke scene”, zaključila je Vujović.

Bajagić je rođena u Podgorici, odrasla je u Egiptu i SAD-u, a njen prvi susret s crnogorskom javnošću bio je na Crnogorskom likovnom salonu 2020. godine.

Projekat “Potrebno je ostrvo za ovako dobar osjećaj”, kojim će predstaviti našu zemlju kombinuje prošlost i sadašnjost, istražujući kulturu sjećanja i obećava da će izazvati pažnju i otvoriti dijalog o relevantnim temama koje umjetnost može artikulisati, zaključak je saopštenja MKM-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve