Nedjelja, 21 Aprila, 2024
Rubrika:

Vojinović: Podržati profesionalni razvoj nastavnika, oni su ključni za kvalitetnu realizaciju obrazovnih politika

Ministar prosvjete je istakao da je misija Centra da u saradnji sa partnerima, bude pokretačka snaga i poluga u razvoju stručnog obrazovanja mladih i odraslih za život u savremenom društvu

U Podgorici je danas obilježen značajan jubilej Centra za stručno obrazovanje, koji je ustanovljen prije dvadeset godina u skladu sa odredbama Opšteg zakona o obrazovanju, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Pozdravljajući učesnike svečanosti, ministar prosvjete Miomir Vojinović je istakao da je misija Centra da u saradnji sa partnerima, bude pokretačka snaga i poluga u razvoju stručnog obrazovanja mladih i odraslih za život u savremenom društvu, za suočavanje sa izazovima u karijeri i stručna podrška u radu škola.

“Kroz svoje aktivnosti, Centar je u saradnji sa predstavnicima realnog sektora, povezujući škole i poslodavce, razvijao standarde i programe za sticanje kvalifikacija koje trebaju tržištu rada. Kroz rad Centra na jačanju sistema stručnog obrazovanja povezivali su se i usklađivali interesi socijalnih partnera za obezbjeđenjem kvalifikovane radne snage i države da se svakom učeniku omogući profesionalni, lični i socijalni razvoj i stvori temelj za cjeloživotno učenje”, naglasio je Vojinović.

Vojinović kaže da najprije treba podržati profesionalni razvoj nastavnika jer su oni ključni za kvalitetnu realizaciju obrazovnih politika i raditi na unapređenju mehanizama obezbjeđenja kvaliteta nastave u školi i kod poslodavca.

Prema njegovim riječima, zelena i digitalna tranzicija otvaraju nove mogućnosti za nove poslove za koje se treba pripremiti. Posjedovanje relevantnih vještina pomoći će, ocijenio je, učenicima da se uspješno nose sa promjenama na tržištu rada i da se u potpunosti uključe u društvo i demokratske procese, doprinoseći na taj način kako ekonomskom tako i ličnom razvoju i socijalnoj uključenosti.

“Predstoji nam upis učenika u prvi razred srednjih škola. Govori se o nedostatku radne snage. Prilika je da pozovemo sve naše uvažene partnere da se aktivno uključe u saradnju sa školama, da se uključe u dualno obrazovanje i da na taj način obezbjede radnu snagu za sebe, za budući razvoj svog preduzeća”, zaključio je ministar prosvjete.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve