Subota, 13 Aprila, 2024
Rubrika:

Vlaović: Zajednički sprovoditi aktivnosti promocije i organizacije Cetinjskog Bijenala

Memorandum su potpisali ministarka kulture i medija Maša Vlaović i Princ Nikola Petrović Njegoš ispred Fondacije Petrović Njegoš

Memorandumom o saradnji, koji su potpisali predstavnici Ministarstva kulture i Fondacije Petrović Njegoš, predviđeno je zajedničko djelovanje u oblastima kulturno-umjetničkog stvaralaštva i prezentovanje crnogorske kulture i istorije kroz različite oblike saradnje, u cilju njene dodatne valorozacije i afirmacije.

Memorandum su potpisali ministarka kulture i medija Maša Vlaović i Princ Nikola Petrović Njegoš ispred Fondacije Petrović Njegoš.

Vlaović je kazala da je Memorandum o saradnji definisan na principima zajedničkog djelovanja u oblastima kulturno-umjetničkog stvaralaštva, istraživačke djelatnosti i stručnog savjetovanja.

Ukazala je da ciljevi saradnje obuhvataju zajedničko djelovanje kroz konkretne aktivnosti u sprovođenju promocije i organizacije Cetinjskog Bijenala – ponovnog pokretanja, logistike, promocije crnogorskog kulturno-umjetničkog stvaralaštva, likovne umjetnosti i kulture, uspostavljanje saradnje sa relevantim međunarodnim kulturnim institucijama, štampanje i distribucija sadržaja od nacionalnog i međunarodnog značaja za crnogorsku kulturu.

„Raduje nas što ćemo u budućnosti, zajedničkim aktivnostima, unaprijediti kulturnu ponudu Prijestonice, te oživjeti Cetinjsko bijenale koje je predstavljalo jednu od najznačajnijih kulturnih događaja. Cetinjsko bijenale ima potencijal da domaćoj i široj publici predstavi crnogorsku istoriju i savremenu umjetnost, čineći je svima lako razumljivom i dostupnom, te da u tom kontekstu pruži razumijevanje i lokalne i šire socio-kulturološke stvarnosti, a sve kroz umjetnost kao univerzalni medij za komunikaciju“, navela je ministarka.

Princ Nikola Petrović Njegoš ocijenio je da je potpisivanje Memoranduma iskorak u cilju unapređenja saradnje sa Ministarstvom kulture i medija.

„Prijestonica Cetinje treba da bude prepoznata kao grad kulture. Cetinjsko Bijenale je dobar način da Prijestonica ponovo postane centar kulturnih dešavanja“, istakao je Petrović Njegoš.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve