Subota, 13 Aprila, 2024
Rubrika:

Vlaović: Snažna podrška kandidaturi Budve za Evropsku prijestonicu kulture 2028.

Vlaović je na susretu organizovanom za prestavnike stranih delegacija, kazala da Crna Gora treba da postane destinacija u kojoj kultura ima noseću ulogu

Kulturni potencijal i nasljeđe Budve čini je dobrim kandidatom za evropsku prijestonicu kulture za 2028. godinu, ocijenila je ministarka kulture Maša Vlaović na otvaranju manifestacije Temišvar – Evropska prijestonica kulture 2023.

Vlaović je, na poziv rumunskog kolege Luciana Romaskanua i gradonačelnika Temišvara Dominika Frica, prisustvovala programima kojima je obilježen početak manifestacije.

Program otvaranja pod nazivom „Shine your light – Light up your city!“ od 17. do 19. februara obuhvatio je brojne izložbe, koncerte i performanse.

Vlaović je na susretu organizovanom za prestavnike stranih delegacija, kazala da Crna Gora treba da postane destinacija u kojoj kultura ima noseću ulogu.

“Zato dajemo snažnu podršku kandidaturi Budve i nudimo svu neophodnu pomoć u pripremi za realizaciju i implementaciju projekta „Budva Boka 2028“ ukoliko taj projekat bude nominovan za Evropsku prijestonicu kulture”, rekla je Vlaović u svom uvodnom obraćanju.

Prema njenim riječima, ovakvi projekti su karika u uvezivanju kulture i turizma i velika razvojna šansa za Crnu Gori i njenu veću vidljivost u svijetu.

Projekat je značajan s aspekta međunarodne promocije i prezentacije regiona i države u cjelosti, a dobijanje ove titule bi trajno doprinijelo razvoju i održivosti regiona u oblasti kulture, kreativnih industrija, kulturnog turizma, zaštite i očuvanja kulturne baštine, obrazovanja, stvaranja mogućnosti za zapošljavanje, razvoj infrastrukture, novih partnerskih veza i pozicioniranja na evropskoj i svjetskoj kulturnoj i turističkoj mapi.

Tokom ceremonije otvaranja Evropske prijestonice kulture 2023 ministarka Vlaović se srela sa premijerom Rumunije Nikolajem Čukom, ministarkom kulture Slovačke Natalijom Milanovom i brojnim kolegama, koji su prisustvovali ministarskom sastanku organizovanom u Crnoj Gori u decembru prošle godine. U kratkim razgovorima razmotrena su značajna pitanja o saradnji i razmjeni u oblasti kulture.

Titulu Evropske prijestonice kulture za 2023. godinu imaju Temišvar u Rumuniji, Eleusis u Grčkoj i Vešprem u Mađarskoj.

Gradovi iz države kandidata i potencijalnog kandidata za članstvo u Evropskoj uniji na osnovu odluke EK iz 2014. godine imaju pravo da u periodu od 2020. do 2033. godine jednom konkurišu za titulu Evropske prijestonice kulture.

Opština Budva je u saradnji sa partnerskim opštinama iz Boke kandidovala projekat „Budva Boka 2028“ i zajedno sa Skopljem ušla u završni krug takmičenja za Evropsku prijestonicu kulture za 2028. godinu.

Evropska prijestonica kulture je inicijativa Evropske unije koja je započeta 1985. godine i predstavlja jedan od najambicioznijih kulturnih projekata u Evropi.

Cilj je promocija raznolikosti i bogatstva evropskih kultura i isticanje osobina koje dijele, uz podršku međusobnom razumijevanju, interkulturnom dijalogu i osjećaju pripadnosti zajedničkom kulturnom prostoru.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Miso
19.02.2023-20:35 20:35

Kulture ili nekulture ?