Subota, 13 Aprila, 2024
Rubrika:

Vlaović: Posebno zadovoljstvo što će radovi mladih iz Crne Gore učestvovati na takmičenju u Strazburu

Ona je danas u svom kabinetu primila takmičare koji su ušli u finale takmičenja za mlade kreatore kulturne baštine, koje se pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i Evropske komisije realizuje u okviru inicijative Dani evropske baštine

Kultura najbolje predstavlja našu državu u svijetu, a posebno je zadovoljstvo što će u finalu međunarodnog takmičenja za mlade kreatore kulturne baštine, koje će biti održano u Savjetu Evrope u Strazburu, učestvovati radovi iz Crne Gore, kazala je ministarka kulture i medija Maša Vlaović.

Ona je danas u svom kabinetu primila takmičare koji su ušli u finale takmičenja za mlade kreatore kulturne baštine, koje se pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i Evropske komisije realizuje u okviru inicijative Dani evropske baštine.

“Radujemo se što će njihovi radovi biti predstavljenji na izložbi u Savjetu Evrope. Kultura može i mora imati značajnu ulogu u odrastanju i razvoju djece i mladih. U obavezi smo da im učinimo kulturne sadržaje dopstupnim i upoznamo ih sa našom bogatom kulturnom baštinom, kako bi upoznali svoju zemlju i svoje nasljeđe”, rekla je Vlaović, piše u saopštenju Ministarstva kulture i medija.

Podsjetila je da je Ministarstvo kulture i medija, prepoznajući nedostatak sadržaja za djecu i mlade, kreiralo posebnu programsku liniju namijenjenu programima i projektima za djecu i mlade, u okviru koje će uskoro raspisati konkurs.

“Navedeno podrazumijeva kreiranje i realizaciju sadržaja namijenjenih djeci i mladima, kroz čije forme bi se razvijale kulturne navike stanovništva od ranog djetinjstva. Uvjereni smo da ćemo u narednom periodu doprinijeti da što više djece i mladih posjećuje pozorišta, izložbe, koncerte, muzeje”, kazala je ministarka.

U starosnoj grupi od šest do 11 godina odabran je rad Osnovne škole „Branko Božović“ iz Podgorice (mentorka Željka Samac, učesnici: Anja Kojović, Ellena Faddy, Dejana Vešković, Mateja Petrić, Bogdan Darmanović, Aleksa Radović, Maša Kukuljac, Anita Jovetić, Anika Šoškić, Jana Kastratović, Nevena Radunović, Jovan Milić, Nađa Vuković, Miloš Eraković).

U starosnoj grupi od 11 do 17 godina odabran je rad grupe srednjoškolaca iz Budve (mentorka Katarina Vukadinović, učesnici: Teodora Stevović, Nikolina Savčić, Mario Domđoni, Natalija Gluščević, Ivana Božović).

Ministarstvo kulture i medija je u septembru prošle godine objavilo konkurs za mlade kreatore kulturne baštine, koji poziva djecu iz dvije starosne grupe ( šest-11 i 11-17 godina) da kroz vizuelni materijal (video, sliku, fotografiju, crtež sa tekstom ne dužim od 800 riječi) predstave dio kulturne baštine za koji smatraju da je od posebnog značaja.

Na objavljeni poziv prijavljena su tri rada u starosnoj grupi od šest do 11 godina, i 14 radova u starosnoj grupi od 11 do 17 godina.

Nakon posjete Ministarstvu kulture i medija, đaci su obišli i Etnografski muzej na Cetinju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve