Subota, 2 Marta, 2024
Rubrika:

Vlaović: Odnosi Crne Gore i Albanije u oblasti kulture mogu poslužiti kao primjer u regionu

Ministarka Vlaović je istakla zadovoljstvo što svjedočimo prvim rezultatima Programa saradnje između dva ministarstva, potpisanog u februaru nakon zajedničke sjednice vlada dvije zemlje

Odnosi Crne Gore i Albanije u oblasti kulture mogu poslužiti kao primjer u regionu, a u narednom periodu mogu biti dodatno osnaženi kreiranjem novih projekata i zajedničkim apliciranjem u okviru pretpristupnih fondova, ocijenila je ministarka kulture i medija Maša Vlaović.

Ministarka boravi u službenoj posjeti Republici Albaniji tokom koje se sastala sa ministarkom kulture Republike Albanije Elvom Margariti. Povod posjete Tirani je Sedmica crnogorske kulture u Albaniji koja će trajati do 14. jula i u okviru koje će biti predstavljen dio naše bogate kulturne baštine, ali i savremenog stvaralaštva, saopšteno je iz Ministarstva kulture i medije.

Ministarka Vlaović je istakla zadovoljstvo što svjedočimo prvim rezultatima Programa saradnje između dva ministarstva, potpisanog u februaru nakon zajedničke sjednice vlada dvije zemlje.

“Uvjerena sam da i u narednim mjesecima možemo još snažnije doprinijeti povezivanju naših kultura i podsticati ustanove iz ove oblasti da se povezuju i sarađuju, jer posebnosti našeg regiona, samo osmišljenom zajedničkom strategijom možemo situirati u riznicu svjetskog kulturnog i duhovnog nasljeđa”, navela je Vlaović.

Ministarka je dodala i da je Ministarstvo kulture i medija zainteresovano da tokom naredne godine organizuje predstavljanje kulture Republike Albanije u Crnoj Gori, te pozvala da predlože programe kojima bi se najbolje predstavili našoj publici.

Margariti je izrazila zadovoljstvo što je Tirana u prilici da ugosti crnogorske institucije kulture i istakla da sa zadovoljstvom prihvata poziv da i Albanija organizuje slično predstavljanje u Crnoj Gori.

“Na sastanku je razgovarano i o, kako je ocijenjeno, odličnoj saradnji dva ministarstva na realizaciji IPA 3C projekata, te su ministarke podsjetile da smo zahvaljujući sredstvima Evropske unije rekonstruisali Zgradu starog zatvora u Kotoru i Zgradu Kinostudija u Tirani. Sagovornice su izrazile interesovanje za kreiranje novih projekata i zajedničko apliciranje u okviru pretpristupnih fondova i istakle uvjerenje da će u narednom periodu sa svojim timovima obezbijediti nova ulaganja u infrastrukturu i stvaranje uslova za razvoj kulturnih sadržaja”, navodi se u saopštenju.

Bilo je riječi i o procesu osnivanja Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore i međunarodnom konkursu koji će uskoro biti raspisan.

Ministarka Margariti je kazala da je u okviru svog resora u prethodnom periodu sprovela nekoliko važnih međunarodnih konkursa za izbor idejnog rješenja za izgradnju objekata kulture i istakla da je Ministarstvo kulture Albanije spremno da pomogne i podrži Crnu Goru, kako bi u procesu izgradnje objekta Muzeja savremene umjetnosti došli do najkvalitetnijih rješenja.

“Crna Gora je naš partner i posebnu mogućnost za snaženje naših bilateralnih odnosa vidimo u oblasti kulture”, navela je Margariti.

Ministarke su na sastanku ocijenile da saradnja u oblasti kulture može poslužiti kao primjer u regionu i izrazile uvjerenje da će u narednim godinama ona biti sve sadržajnija, te da će zahvaljujući tome i rezultati biti dalekosežniji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve