Petak, 14 Juna, 2024
Rubrika:

Više od hiljadu porodica u Nikšiću traži pomoć Crvenog krsta

Kako je kazao Goran Damjanović iz Crvenog krsta za Radio Crne Gore, ne može se po definiciji gladi reći da u gradu pod Trebjesom ima previše gladnih, ali zato ima ogroman broj pojedinaca i porodica koji su u stanju socijalne potrebe.

Oko 1.400 porodica i pojedinaca iz Nikšića ispunjavaju uslove Crvenog krsta o dodjeli pomoći. Nikšić je od bogatog industrijskog grada došao do velikog broja stanovnika koji su u stanju socijalne potrebe, a podaci Crvenog krsta Nikšić to i potvrđuju, objavila je TVCG.

Kako je kazao Goran Damjanović iz Crvenog krsta za Radio Crne Gore, ne može se po definiciji gladi reći da u gradu pod Trebjesom ima previše gladnih, ali zato ima ogroman broj pojedinaca i porodica koji su u stanju socijalne potrebe.

“Svake godine se spiskovi uvećavaju”, dodao je on.

Damjanović naglašava da Crveni krst svakodnevno pomaže najugroženije. Česte su humanitarne akcije, dodjele paketa sa osnovnim životnim namirnicama, kao i donacije odjeće i obuće.

“Svakodnevno pratimo stanje na terenu. Gledamo ukupnu sliku te porodice i pojedinca i na taj način djelujemo. Povećana su neka primanja, tu su i dječiji dodaci. Penzionerima su povećane penzije, a preko 30 odsto na našim spiskovima su bili penzioneri, usamljena lica. Tako da po tom pitanju možemo da kažemo da je situacija bolja“, pojašnjava Damjanović.

Posebnu pažnju, kako navodi, treba posvetiti višečlanim porodicama u stanju spocijalne potrebe. Neophodno je, kaže Damjanović, sistemski djelovati, a tu treba da je i država na potezu.

“Premala su socijalna primanja i tu jednostavno reforma nije uradila posao kako treba. Ne možemo više da se oslanjamo na neke planove i programe prije šest-sedam godina, jer je sve poskupilo. Smatram da svaka porodica koja prima materijalno obezbjeđenje porodice, dobija samo pomoć da preživi. I dok je god takva situacija imaćemo problem. To povećanje mora da bude značajno”, istakao je Damjanović.

Crveni krst kao organizacija nastaviće svoju misiju: da izađe u susret svima kojima je pomoć nepohodna.

“Hvala Bogu na dobrim ljudima. Crveni krst i dan danas okuplja dobre ljude. Mi smo prošle i ove godine uspjeli, zahvaljujući donatorima i inicijativi predsjednika Jakova Milatovića da pokrijemo oko 80 odsto potreba za hranom i higijenom sa naših spiskova. Pozivam sve da se uključe u te inicijative jer tako možemo da pomognemo. Zajedničkim radom možemo mnogo postići“, zaključio je Damjanović.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve