Petak, 14 Juna, 2024
Rubrika:

Zukorlić dovršava Islamski centar kod Rožaja

Zima je jedini razlog što je najveće gradilište u rožajskoj Mjesnoj zajednici Bać već neko vrijeme „zamrznuto”.

Investitor, sa potpisom vršioca dužnosti muftije sandžačkog, hafiza Abdurahmana efendije Kujevića, kako je u prošli četvrtak saopšteno, uvjerenje da će svi radovi biti završeni do kraja proljeća, a kompletna oprema za planirane sadržaje montiraće se najkasnije do kraja ljeta, piše Pobjeda.

Riječ je o realizaciji projekta budućeg Islamskog centra, sadržajima pripodobljenim striktnim standardima zasnovanim na šerijatskim pravilima, bez odstupanja i bilo kakvog modeliranja.

Na oko pet ari, kako navodi Pobjeda, na desetak metara od magistralnog puta, sve što bude izgrađeno, i po vertikali i po horizontali, biće u skladu ,,sa potrebama iskrenih muslimana”.

Vakufizacija

Prošle godine, uoči svetog mjeseca Ramazana, na svečanom ručku u selu Bać, bivši muftija sandžački Muamer efendija Zukorlić, inače aktuelni poslanik u Skupštini Srbije, ozvaničio je baćki vakuf, prvi u ovom kraju takozvanog južnog Sandžaka, decenijama unazad.

Uz Zukorlića su, od viđenijih vjerskih velikodostojnika i uglednika, bili još njegov nasljednik hafiz Kujević, zatim muftija Dudić, imam Rešad efendija Kojović, akademik Fatmir Baći i, naravno, lokalni imam Salih efendija Murić.

Prema Pobjedinim izvorima veoma upućenim u zbivanja u Islamskoj zajednici u Srbiji i Muftijstvu sandžačkom, čiji je Zukorlić neprikosnoveni ,,vladar“, bez obzira na to što se formalno odrekao te funkcije, svojevrsna vakufizacija prostora na teritoriji Crne Gore đe žive muslimani, odnosno vjernici bošnjačke nacionalnosti, najofanzivniji do sada je pokušaj razaranja postojeće i jedine legitimne i legalne Islamske zajednice.

Izvor: Pobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve