Utorak, 5 Marta, 2024
Rubrika:

Zapostavljena Ukrajina − rat i nemoć u sjeni svjetske politike

''Globalni odgovor na situaciju u Ukrajini zahtijeva saradnju međunarodnih organizacija, saveznika i cijele globalne zajednice. Koordinirane akcije, poput sankcija i diplomatskih napora, šalju snažnu poruku osudi agresivnog ponašanja kao i podrške Ukrajini u očuvanju mira i slobode.''

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista

Ukrajina, simbol borbe za slobodu i nezavisnost, danas stoji pred nizom dilema koje ne samo da oblikuju njezinu sudbinu već i postavljaju pitanje moralne odgovornosti globalne zajednice. U trenutku kada se suočava s opsežnim izazovima, Evropa i svijet pozvani su dati svoj odlučujući doprinos kako bi se spriječilo da Ukrajina postane žrtva imperijalističke i teritorijalno-fašističke politike koju vodi Moskva. Ako pažljivo posmatramo istorijat borbe Ukrajine za nezavisnost, od njezinih tranzicijskih godina do Euromajdana 2014. godine. Ukrajina, iskusna u odupiranju dominaciji, danas traži podršku kako bi očuvala svoj suverenitet. Dosadašnji napori evropskih država u pružanju podrške Ukrajini svjedoče o važnosti solidarnosti među članicama EU. Kako bi se ojačala ta solidarnost i doprinijelo stabilnosti u regiji, Evropa bi trebala razmotriti daljnje korake, uključujući diplomatske inicijative, ekonomske podsticaje kao i zajedničke političke i vojne strategije. Globalni odgovor na situaciju u Ukrajini zahtijeva saradnju međunarodnih organizacija, saveznika i cijele globalne zajednice. Koordinirane akcije, poput sankcija i diplomatskih napora, šalju snažnu poruku osudi agresivnog ponašanja kao i podrške Ukrajini u očuvanju mira i slobode.

Humanitarna dimenzija sukoba u Ukrajini naglašava hitnost pružanja pomoći civilnom stanovništvu. Međunarodni zajednički napor u dopremanju humanitarne pomoći, brizi o izbjeglicama kao i o obnovi infrastrukture ključan je za obnavljanje normalnog života i očuvanje dostojanstva ljudi pogođenih ratom i zlom velikoruskom politikom. Razmatranje dugoročnih izgleda za Ukrajinu uključuje angažman globalne zajednice u izgradnji stabilne, demokratske i prosperitetne budućnosti. Ovo može uključivati podsticanje privrednog razvoja, jačanje demokratskih institucija i podršku obrazovanju kako bi se stvorili temelji dugoročne stabilnosti. U ključnom trenutku savremene istorije Ukrajine, očekuje se od međunarodne zajednice, posebno Evrope i svijeta, proaktivna uloga u podršci zemlji. Očuvanje slobode Ukrajine treba biti zajednički cilj, podstaknut moralnom obavezom suprotstavljanja agresiji i osiguranja da zemlja ne postane žrtva geopolitičkih sukoba. Solidarnost, akcija i humanost trebaju biti temelji sveobuhvatnog međunarodnog odgovora na krizu koja trenutno pogađa Ukrajinu.

Ruska imperijalistička politika, u svojoj suštini, predstavlja ozbiljnu prijetnju miru u regiji i izvan nje. Ambicije Kremlja često za rezultat imaju kao krajnji cilj destabilizaciju i sukob sa susjednim zemljama, a ponekad i šire. Ovaj pristup često pokazuje nedostatak poštovanja prema suverenitetu drugih država i međunarodnim normama. Ruska politika je često obilježena agresivnim potezima i pokušajima nametanja sopstvenih interesa, često bez obzira na međunarodno pravo. Taj oblik ponašanja često vodi ne samo sukobima, već i humanitarnim krizama koje pogađaju nedužno stanovništvo. Genocidna dimenzija ruske politike nije rijetkost, posebno kada se gleda na istoriju i savremene sukobe. Mračni vladari, koji često ignorišu ljudska prava i slobode, doprinose ozbiljnim patnjama milijona ljudi. Njihova politika često podrazumijeva podršku režimima koji guše opoziciju, guše slobodu medija i sprovode represivne mjere kako bi održali kontrolu. U mnogim slučajevima, ruske vojne intervencije, kao što je bila u Ukrajini ili Siriji, pokazuju nedostatak spremnosti za diplomatsko rješenje sukoba. Umjesto toga, Rusija se često oslanja na vojnu moć kako bi postigla svoje ciljeve, stvarajući time ozbiljne prijetnje regionalnoj stabilnosti i međunarodnom miru. Naposljetku, međunarodna zajednica suočena je s izazovom suočavanja sa ruskim imperijalizmom. Sankcije, diplomatski pritisak i podrška zemljama koje su žrtve ruske agresije predstavljaju ključne elemente u suprotstavljanju ovoj opasnosti. Važno je da svjetski lideri budu jedinstveni u osudi agresivnih postupaka i traženju mirnih rješenja kako bi se spriječila daljnja eskalacija sukoba i patnje nedužnih ljudi.

Sloboda za Ukrajinu-Свобода для України

Draga braćo Ukrajinci: “Sloboda je svjetlost koja osvjetljava srce i um, nešto što svaki čovjek ima pravo iskusiti. U borbi protiv okupatora, vi ne branite samo svoje zemlje i domove, već štittite samu suštinu ljudskog postojanja-pravo na slobodu. Borba za slobodu nije samo fizički napor, već i unutrašnji otpor protiv tiranije i nepravde. U svakom koraku vašeg otpora, vi osnažujete temelje čovječanstva, pokazujete hrabrost koja se rađa iz dubina vaše kozačke duše. Ne dopuštite da vam okupatori oduzmu dostojanstvo i pravo na samoopredjeljenje. Vaša borba nije samo protiv spoljne sile, već i protiv svake sile koja pokušava ograničiti vašu sposobnost da živite slobodno. Sloboda nije privilegija koju treba zaslužiti; ona je neotuđivo pravo koje proizlazi iz vašeg postojanja. U borbi protiv okupatora, vi iskazujete jedinstvo, hrabrost i odlučnost da se oduprete bilo kakvom obliku prisile. Neka vaša sloboda bude svjetionik koji inspiriše druge i podsjeća svijet na snagu volje koja može prevladati i najveće izazove. Borba za slobodu nije samo borba za vas, već i za buduće generacije. Svaka kap krvi i  vaše žrtve natopljena je nadom da će vaša đeca i unuci živjeti u svijetu đe su sloboda i pravda neprikosnoveni. Ujedinjeni u ovom naporu, vi ne samo da odbijate okupaciju, već gradite mostove ka boljoj budućnosti, đe će sloboda biti svakodnevna stvarnost, a ne luksuz.”

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve