Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Stevović: Pogubno djelovanje Nacionalnog savjeta, kukavičje jaje u njedrima crnogorske zajednice u Srbiji

Posebno i agresivno je to ispoljavano u posljednje tri godine, a sve uz podršku prorežimskih medija koji su do te mjere zatrovali i okupirali javni prostor da se crnogorski patriotski i intelektualni glas nije mogao čuti

Komentarišući to što se broj Crnogoraca u Srbiji drastično smanjuje, publicista i savjetnik za identitetska pitanja u Crnogorskoj partiji, Nenad Stevović, za Antenu M kaže da rezultati popisa stanovništva u Srbiji predstavljaju poražavajući bilansni trenutak u kojem se nalazi crnogorska zajednica u toj državi.

“To vidim kao rezultat djelovanja beogradskog političkog establišmenta u cilju negiranja crnogorskih identitetskih karakteristika.

Posebno i agresivno je to ispoljavano u posljednje tri godine, a sve uz podršku prorežimskih medija koji su do te mjere zatrovali i okupirali javni prostor da se crnogorski patriotski i intelektualni glas nije mogao čuti.

Naravno, tu je i pogubno djelovanje Nacionalnog savjeta crnogorske manjine koji se izdašno i u potpunosti finansira iz budžeta Srbije i predstavlja, rekao bih, kukavičje jaje, ubačeno u njedra crnogorske zajednice. Taj organ ne samo da ne radi ništa po pitanju očuvanja i njegovanja crnogorskog nacionalnog, kulturnog, jezičkog i duhovnog identiteta već i opstruira aktivnosti crnogorskih udruženja i istaknutih pojedinaca koji to rade”, akcentuje Stevović.

On smatra da je rezultatu ovog popisa doprinio i odnos zvanične Podgorice prema patriotskom krilu crnogorske zajednice u Srbiji.

“Nerazumijevanje njihovih potreba, kao i potpuni fijasko u procjeni koga će iz crnogorske zajednice podržati prilikom izbora za Nacionalni savjet i 2014. i  2018. kao i 2020. za predpopisne aktivnosti.

Nažalost podržavani su oni koji u Srbiji imaju samo otvoren žiro račun a djeluju i oglašavaju se isključivo u Crnoj Gori u cilju tamošnjih unutrašnjih potreba. Na kraju bih završio i sa malo optimizma.

Ovih 20 hiljada koji su odoljeli svim pritiscima, asimilaciji, mobingu i etničkoj mimikriji predstavljaju značajnu bazu koja bi uz odgovarajuću podršku mogla pokrenuti naučno i praktično utemeljen rad na povraćaju identitetskih karakteristika u našem iseljeništvu u Srbiji”, kaže Stevović.

Prema popisu stanovništva u Srbiji 1981. godine bilo je oko 147 hiljada Crnogoraca.

Deset godina kasnije, 1991. taj broj se smanjio na 118 hiljada.

Zatim 2002. godine Crnogoraca je bilo oko 69 hiljada, 2011. oko 38 hiljada i 2022. nešto više od 20 hiljada.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
29.04.2023-16:01 16:01

Dje su ti Crnogorci..jesuli se posrbili iz straha ili volje da bude serbenda..

Mng
29.04.2023-16:52 16:52

Evo sam jedan od tih 20.000 Crnogoraca koji zivi u Srbiji. Ovo je sramota, prvo za Crnu Goru, a posle i za nas Crnogorce iz Srbije. Za 20 godina cemo se svesti na hiljadu ljudi. Umesto da drzava Crna Gora nesto pokrene, uradi na organizaciji svoje manjine, ostavljeni smo na licni osecaj i moral, a koji je uveliko upitan kod ljudi koji nisu finansijski samostalni. Sada sa ovom novom vlascu u CG, izgleda cemo nestat. Ako ima drzave, a i dalje se nadam da ima, predlazem da se organizuje akcija da se prijave svih ovih 20h, da se uradi poseban… Pročitaj više »

Neko
08.05.2023-19:35 19:35

Lijepo..Oni kod nas konstitutivni narod, jezik ravnopravan, svi uslovi za napredak. Mi kod njih naci alna manjina..I, ko je tu kriv? Mi. Nema zbora.