Nedjelja, 21 Aprila, 2024
Rubrika:

Roditelji, nastavnici, struka: Treba li nositi maske u učionici

Komentarišući prijedlog dijela roditelja da maske ne budu obavezne u toku nastave, pozivajući se na iskustvo iz regiona, iz Ministarstva podsjećaju da nošenje maski nije njihova, već odluka struke

Tri maske dnevno, jedan učenik na četiri kvadrata – dio je preporuka kojih će đaci morati da se pridržavaju kada 1.oktobra sjednu u školske klupe. Na ovu smjernicu Instituta za javno zdravlje i Ministarstva prosvjete primjedbi ima više roditelja, zbog čega je pokrenuta i peticija za ukidanje nošenja maski u učionici.

“Kao mama dvoje djece školskog uzrasta koja po zadnjoj odluci treba da borave u školi četiri časa od po 30 minuta sa odmorom od 10 minuta (koji provode u učionici) a uz poštovanje fizičke distance, udaljenost između klupa i uz sve mjere dezinfekcije, provjetravanje prostorija, predlažem da se ugledamo na rješenja u regionu i da djeci omogućimo boravak u učionici bez maski. Osim fizičkog zdravlja (koje je vrlo vjerovatno narušeno udisanjem sopstvenog CO2 u predloženom scenariju), potrebno je da mislimo i na njihovo psihičko zdravlje”, kazala je jedna od majki.

Ukoliko se dijete sigurnije osjeća sa maskom nastavnik, smatra ona, treba pozdraviti i ovu odluku.

“Svima je jasno da nošenje tri maske u školu svakog dana (nažalost) nije finansijski održiv prijedlog za najveći dio crnogorskih porodica”, mišljenja je ona.

Drugi roditelj tvrdi da ne postoji naučno i medicinsko istraživanje, niti bilo kakva studija koja može da dokaže da starije i djecu maske štite od Covida19.

“Ali zato postoje naučni dokazi, od strane psihologa, pulmologa, da nošenje maski, pogotovo kod najmađe populacije izaziva niz psiholoških posljedica na rast i sazrijevanje djeteta, socijalizacije i osjećaja bliskosti sa drugom djecom. Nedostatak kiseonika i udisanje ugljen dioksida, sa vlažnih maski izazivaju porast bakterija, i postepeno trovanje organizma toksinima. Zamislite djecu sa respiratornim smetnjama, hroničnim bronhitisom ili bronhijalnom astmom. Roditelji koji se bore sa tim bolestima dobro će razumjeti. Izbjegnimo fatalne posljedice koje ćemo snositi i biti odgovorni za zdravstveni i psihološki poremećaj u rastu naše djece”, poručuje ovaj roditelj.

Da nošenje maski ne odgovara ni prosvjetnim radnicima polemisalo se i u Facebook grupi “Prosvjetni radnici Crne Gore”.

“Tri maske dnevno? Plus tri po jednom djetetu koje, takođe, ide u školu i mora mijenjati maske. To je mjesečno oko 50 eura. Ko ima više djece, trebaće mu i više novca za maske. Ko će to, izvin’te što pominjem ovu neprijatnu riječ, da plati? Ja? Poštovano Ministarstvo prosvjete, ne pada mi na pamet! Ja te pare, jednostavno, niti hoću, niti mogu, da izdvojim za maske. Dakle, kao i većina kolega, pretpostavljam, koristiću jednu masku danima. Odgovornost za eventualnu zarazu je na Ministarstvu. Ono je dužno da obezbijedi maske, vizire, sredstva za dezinfekciju”, mišljenja je jedan prosvjetni radnik.

Komentarišući prijedlog dijela roditelja da maske ne budu obavezne u toku nastave, pozivajući se na iskustvo iz regiona, iz Ministarstva podsjećaju da nošenje maski nije njihova, već odluka struke.

“U dopisima obrazovnim ustanovama, jasno je naznačeno, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje, da maske koje djeca donose u školu mogu biti platnene. Kako pak djeca školskog uzrasta i sad moraju u većini situacija nositi masku, procjena je da ta ista obaveza ne može izazvati značajno veće troškove”, navode u resoru Damira Šehovića.

Ističu da je odluka o nošenju maski odluka struke.

“Ako razumijemo svrhu maske u ostalim situacijama i prostorima, onda je logično da se nose i u školi, jer je riječ o zatvorenom prostoru u kome satima boravi 15 i više djece”, kazali su u Ministarstvu.

Ministarstvo prosvjete, u saradnji sa Upravom za imovinu, obezbijediće sva neophodna sredstva za dezinfekciju, ali i beskontaktne toplomjere, kako za škole, tako i za vrtiće.

“Podrazumijeva se da će slučajevi djece ili drugih lica u sistemu obrazovanja, koji usljed zdravstevnih stanja ne smiju da nose masku, biti posebno tretirani. Podrazumijeva se takođe da saopštenja Ministarstva za javnost sumiraju ključne preporuke, ali da će same obrazovne ustanove dati sve potrebne dodatne detalje roditeljima”, saopštili su iz Ministarstva.

Takođe, naglašavaju, prijedlog da se, mimo mišljenja struke, puste u redovan rade sve škole sa više desetina hiljada djece, gdje bi boravili u zatvorenom prostoru, i eventualno bez maski, za Ministarstvo prosvjete u ovom momentu bi značilo prisilno pristajanje na scenario koji za djecu i članove njihovih porodica nikako ne može biti dobar.

“Dakle, mi se sad bavimo prevencijom, kako se kasnije svi ne bismo bavili saniranjem ozbiljnijih posljedica”, ističu u ovom resoru.

Navode da su najmlađi zajednički prioritet, te Ministarstvo prosvjete zajedno sa Institutom za javno zdravlje traži kvalitetnija rješenja pa i kad su teža, a ne ona nekvalitetnija samo zato što su lakša.

A iskustva nekih evropskih zemalja povodom ovog problema izgledaju ovako-onog momenta kada učenik uđe učionicu i sjedne na svoje mjesto ima pravo da skine masku i ponovo je stavi prije izlaska. Ostaje da se vidi da li nešto slično može da se primjeni kod nas jer, kako je primijetila jedna od majki, kada krene sezonski grip plus Covid nije dobro nikakvo ne nošenje maski.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve