Srijeda, 29 Maja, 2024
Rubrika:

Popović – Doko: Mješovita komisija za interkulturalizam za bolju regionalnu saradnju

Popović se zahvalila Doku na gostoprimstvu i upoznala ga sa radom direktorata i budućim aktivnostima, sa akcentom na ideju, koja je proteka iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, za formiranje mješovite komisije za interkultutalizam između Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Tokom radne posjete Sjevernoj Makedoniji, v.d. Generalne direktorice Direktorata za Interkulturalizam, dr. Ljudmila Popović sastala se sa Zamjenikom ministra za politički sistem i međunacionalne odnose, Džabirom Dokom.

Popović se zahvalila Doku na gostoprimstvu i upoznala ga sa radom direktorata i budućim aktivnostima, sa akcentom na ideju, koja je proteka iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, za formiranje mješovite komisije za interkultutalizam između Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

“Formiranjem mješovite komisije, dvije države bi uspjele ne samo da učvrste svoju bilateralnu saradnju već i da, ovim primjerom, otvore vrata i drugim regionalnim državama da se uključe u ovu ideju i daju snažan doprinos procesu za bolju regionalnu saradnju.Unapređenje ljudskih prava, poziv na ljudske odgovornosti, zaštita bio- diverzitet i suživot za bolju budućnost su glavni stubovi interkulturalizma i
našeg prijedloga da zajednički radimo na njihovoj realizaciji”, istakla je Popović.

Doko se zahvalio direktorici Popović na izvrsnoj inicijativi i izrazio spremnost i svoju i svog resornog ministarstva da ubrza i intenzivira ovaj proces da se što prije formira međudržavna komisija, što bi reaktiviralo i osnažilo i ranije pokrenute inicijative za saradnju između Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

“Imate moju podršu i podršku ministarstva da se intenzivnije radi na formiranje mješovite komisije za interkulturalizam, a naročito s obzirom na to da još od 2020. godine naše ministarstvo nadležno za Strategiju za interkulturalizam u Sjevernoj Makedoniji. Vjerujem da bismo na taj način uspjeli da uključimo i veliki broj naših mladih da zajednički radimo na promociji razumijevanja i suživota kao primjer i u regionu i šire”, ukazao je Doko.

Sastanak je inicirao i radni nastavak vodio gdin Robert Alagjozovski, nekadašnji ministar kulture Sjeverne Makedonije i aktuelni Nacionalni koordinator za interkulturalizam, jedno društvo, kulturni razvoj i međuresornu saradnju.

U sklopu radnog sastanka, Popović se sastala se i sa direktorom Agencije za ostvarivanje prava zajednica, gdinom. Eranom Kurtišem, kao i sa direktorom Agencije za implementaciju jezika kojim govore 20 posto stanovništva, gdinom. Ardijanom Musliu, sa kojima je razgovarala o ljudskim i manjinskim pravima i potencijalu da institucije dvije države zajedno daju konstruktivan doprinos unapređemju društvene kohezije za bolji sveopšti razvoj.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva obrazovanja Sjeverne Makedonije i predstavnici Uprave za kulturu manje brojnih naroda i zajednica.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve