Subota, 13 Aprila, 2024
Rubrika:

Policija traži da se uklone zagoričke kamere

Skidanje snopa kamera u naselju Zagorič koje su, kako se vjeruje, montirane za interes jedne od podgoričkih kriminalnih grupacija, i dalje je “vruć krompir” za nadležne opštinske službe, iako se prolazeći svakodnevno pokraj njih građani nelagodno osjećaju. I ne samo građani, već i štićene ličnosti, pa je jedna od njih nedavno slala urgencije da se kamere uklone sa ulice, kojom svakodnevno prolazi na putu od kuće do posla, pišu Dnevne novine.

Pismeni zahjev za uklanjanje spornih kamera sa javnog stuba ulične rasvjete, prije nešto više od mjesec nadležnoj Komunalnoj inspekciji Glavnog grada uputio je i načelnik podgoričkog Centra bezbjednosti Jovica Rečević, koji je o njihovom postojanju, ali i sumnjama da risivere tih video nadzora kontrolišu bezbjednosno interesantne osobe, obavijestio i nadležno Osnovno državno tužilaštvo.

Glavni grad: Skinućemo kamere

Iako bi se mogao steći utisak da se Komunalna inspekcija oglušila o svoju zakonsku obavezu, iz Glavnog grada tvrde drugačije.

– Reorganizovana Komunalna inspekcija tek danas počinje da radi, u skladu sa novim zakonskim propisima. Jedan od prioritetnih zadataka ove inspekcije, u narednih nekoliko dana biće uklanjanje spornih kamera, tvrde iz Glavnog grada.

Kamere u Zagoriču, na šetalištu brada Gorica, zatim u jednom od kotorskih naselja mjesecima se sa razlogom nalaze u središtu pažnje crnogorske javnosti, posebno zbog nejenjavajućeg kriminalnog rata na ulicama i zebnje da je time istovremeno ugroženo pravo na privatnost građana.

Ništa manje važna pažnja javnosti bila je usmjerena i na konfuziju nadležnih, koji su prebacivali odgovornost jedni na druge, tražeći “rupe” u zakonu.

Đokaj: Zeleno svjetlo za izmjene zakona

Kako ubuduće ne bi bilo nedoumica te vrste, Ministarstvo unutrašnjih poslova pripremilo je nacrt izmjena i dopuna Zakona o zaštiti ličnih podataka i slobodnom pristupu informacijama, kojim je bliže regulisano postavljanje i skidanje kamera kako sa javnih površina, tako i sa privatnih posjeda. Predlozi MUP-a su dobili zeleno svijetlo od Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka, čije je mišljenje tražilo Odjeljenje za zaštitu ličnih podataka MUP-a.

Predsjednik Savjeta AZLP Muhamed Đokaj kaže da ga raduju izmjene u ovom dijelu koji se odnosi na postavljanje i skidanje kamera.

– Izmjene su dobro došle kako bi se jasno razgraničilo što sve spada u nadležnost onih koji gazduju javnim površinama, a to su opštine. Zakonom o komunalnoj inspekciji definisano je da su oni ti koji postavljaju kamere na javnim površinama na osnovu prethodno dobijenog odobrenja Agencije za zaštitu ličnih podataka. U slučaju nezakonito postavljenih kamera komunalnoj policiji nije potrebno mišljenje Agencije, već je njena zakonska obaveza da ih skine. Ovo se odnosi na kamere na javnim površinama. Kada se radi o privatnim posjedima, kamere se mogu ukloniti jedino nalogom suda. AZLP ne može ulaziti u privatni posjed, kaže Đokaj za Dnevne novine.

Tužilaštvo: Još istražujemo zagoričke kamere

Portparolka Osnovnog državnog tužilaštva Danka Ivanović Đerić odgovorila je za DN da je u toku izviđaj o postavljanju kamera na raskrsnici u Zagoriču.

Provjere o postavljenim nadzornim kamerama u naselju Zagorič započete su nakon pisanja Dnevnih novina još u aprilu prošle godine, da se na velikom broju ograda nalaze nadzorni uređaji usmjereni prema javnim površinama i da snimaju prolaznike na ulici. Tužilaštvo se posebno zainteresovalo za otkrivanje ko je i za čije potrebe instalirao kameru sa pokretnim objektivom na raskrsnici ulica Iva Andrića i 9. crnogorske brigade.

Međutim, nedugo nakon objavljenog teksta i slika pomenute kamere, ona je misteriozna uklonjena sa stuba koji je tu postavljen upravo zbog nje, tako da je tokom nadzora Agencije za zaštitu ličnih podataka nekoliko dana kasnije ustanovljeno da je ona nestala. Očigledno samo privremeno dok se “prašina” oko kamera nije slegla, jer je samo nekoliko mjeseci kasnije vraćena na svoje mjesto, što je juče i zabilježio objektiv DN.

Izvor: Dnevne novine

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve