Četvrtak, 22 Februara, 2024
Rubrika:

Podržano finansiranje iz budžeta na osnovnim i master studijama

Skupština Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (SPUCG) podržala je finansiranje studenata iz budžeta Crne Gore na osnovnim i master studijama u reformisanoj strukturi studija na državnom univerzitetu.

Oni će se, kako su najavili zalagati i za to da određeni broj mjesta na doktorskim studijama takođe bude na budžetu, kako bi se podstakao upis i na taj nivo studija.

– SPUCG je zbog svoje reprezentativnosti imao i aktivnu ulogu u procesu reforme studija, kao i u izradi Strategije visokog obrazovanja za period 2016-2020 a upravo su budžetska mjesta na prva dva nivoa studija, uz razmatranje mogućnosti za budžetskim mjestima i na doktorskom nivou studija, bili jedan od zahtjeva predstavnika SPUCG u radnoj grupi za izradu Strategije, kaže se u saopštenju, prenosi Mina.

Dodali su da uz budžetska mjesta na osnovnim i master studijama, podjednako je važno da studenti dobiju kvalitetnije studije i stečeno znanje nego što je to sada slučaj.

– Samo dodatno zapošljavanje akademskog kadra kako bi se obezbijedio rad u manjim grupama, uz praktičnu nastavu i dosljednju primjenu svih principa sadržanih u Bolonjskoj deklaraciji, može donijeti bolje rezultate i veći kvalitet stečenih diploma, kazali su iz SPUCG.

Veliki iskorak plana o studijama koje se u potpunosti finansiraju iz budžeta, smatraju, je i u tome što se više neće dešavati da perspektivni studenti slabijeg imovinskog stanja ne mogu da nastave studije.

Dodali su da, uz to, ulaganje u kvalitetno visoko obrazovanje nipošto nije trošak, već investicija u prosperitetnu budućnost.

– SPUCG u fokusu ima zaštitu prava i unaprijeđenje statusa studenata državnog univerziteta, ali želi da iznese i jasan stav da ne podržava finansiranje studiranja studenata na privatnim ustanovama visokog obrazovanja, a naročito ne na onim studijskim programima koji postoje na državnom Univerzitetu, kaže se u saopštenju.

Dodali su da, ono što je postalo simptomatično je sve češće pojavljivanje i iznošenje stavova o ovako važnim pitanjima od samoproklamovanih studentskih lidera i eksperata iz oblasti visokog obrazovanja, kao i organizacija koje se masovno pojavljuju i za koje se ne može utvrditi koga predstavljaju, niti na osnovu čega se pozivaju na reprezentativnost za razgovor na ovako važne teme.

– Za razliku od organa SPUCG, koje su izabrali studenti na izborima na svim univerzitetskim jedinicama, reprezentativnost tih organizacija je često utemeljena na političkom djelovanju usjemernom ka afirmaciji partijskih programa i ličnoj promociji, piše u saopštenju.

Oni su poručili da iskazanu brigu za opterećenje državne kase predstavnici ove studentske organizacije treba da usmjere ka drugim sferama a ne u dijelu za visoko obrazovanje.

Kako su kazali, uštede na račun studenata koji su ionako značajno pogođeni teškim socioekonomskim stanjem u Crnoj Gori nijesu rješenje.

– Medijska scena je neopravdano dala mogućnost ovakvim parapolitičkim organizacijama i partijskim aktivistima da iznose svoje stavove i da se bave analizama, često i prozivkama na račun zvaničnih studentskih organizacija, što je djelovanje koje teško da može kvalitetno doprinijeti boljem položaju studenata Crne Gore, poručuje se u saopštenju.

Najavili su da će SPUCG nastaviti da se aktivno bavi svim pitanjima iz oblasti visokog obrazovanja koja su od značaja za studente, uz saradnju sa nadležnim institucijama i jasnu želju da se unaprijedi položaj studenta u društvu, a kvalitet studiranja izdigne na viši nivo.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve