Srijeda, 21 Februara, 2024
Rubrika:

Petković: Izrada i predstavljanje Nacrta proglašenja Parka prirode Vrmac vođeni na štetu domicilnog stanovništva

Nedopustivo je da, kaže Petković, bez prethodno postignutog dogovora o eventualnom ustupanju zemljišta ili naknadi, Opština Tivat ljudima praktično otima njihovu zemlju

Ponašanje Opštine Tivat prema vlasnicima zemljišta na kojem je planirano proglašenje Parka prirode „Vrmac“ u najmanju ruku je nekorektno, saopštio je odbornik SD-a Tivat Igor Petković.

“Na startu da naglasim, kako ne bi bilo dileme – niko normalan nema i ne može imati ništa protiv proglašenja parka prirode na nekoj lokaciji. Međutim, čitav ovaj proces vođen je krajnje netransparentno i na štetu vlasnika zemljišta. Konkretno, izrada i predstavljanje Nacrta proglašenja Parka prirode, a koji direktno utiče na život ovih ljudi, rađeni su netransparentno i bez uvažavanja njihovog mišljenja”, istakao je on.

Nedopustivo je da, kaže Petković, bez prethodno postignutog dogovora o eventualnom ustupanju zemljišta ili naknadi, Opština Tivat ljudima praktično otima njihovu zemlju.

“Nedopustivo je, takođe, to što niko od domicilnog stanovništva po ovom pitanju nije konsultovan niti se sa nekim razgovaralo. Na sceni je, dakle, klasična hajdučija Opštine Tivat koju nije briga za građanke i građane, žitelje ovog dijela naše opštine”, napominje odbornik SD-a u tivatskom parlamentu.

Prema njegovom mišljenju lokalna vlast nije smjela ući u ovaj projekat bez ikakvih konsultacija sa vlasnicima zemljišta na ovom potezu.

“.Trebalo je, dakle, ostvariti saradnju lokalne zajednice sa predstavnicima vlasnika parcela kroz njihovo učešće u procesu donošenja odluka na neki način. Potrebno je, osim samog proglašenja parka prirode, razviti potencijal za proizvodnju proizvoda koji su se nekad proizvodili u ovom dijelu opštine i na taj način lokalno stanovništvo podržati da se bavi poljoprivredom. Kad već sve ovo nije urađeno na adekvatan način, kad su naše sugrađanke i sugrađani oštećeni bahatim odnosom lokalne samouprave, Socijaldemokrate podržavaju domicilno stanovništvo ovog dijela Opštine Tivat u nastojanju da se park prirode izmjesti izvan privatnih parcela, čime bi se njima nanijela nenadoknadiva šteta”, zakljućio je Petković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Marovic
30.08.2022-21:41 21:41

Nasljednici starosjedilaca sela Bogdašića, Gornje Lastve i drugih zaseoka imaju pola vlasništva Vrmca na padinama prema Tivtu a prema starome katastru.
Znaju li to ovi došljaci koji drže vlast u Tivat ili misle da je svijet počeo sa njihovim postavljenjem na vlast u opštini Tivat.