Nedjelja, 3 Marta, 2024
Rubrika:

Izdavanje katastarskih dokumenata uskoro preko interneta

Uprava za nekretnine izdavaće od naredne godine katastarska dokumenta i preko interneta, čime će se značajno ubrzati ovaj proces.

U okviru projekta Uprava po mjeri građana i biznisa, koji Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) sprovodi u saradnji sa Ministarstvom finansija, uz finansijsku podršku Britanske ambasade u Podgorici, započeće realizacija mjere unapređenja integrisanog infrormacionog sistema Uprave za nekretnine u cilju omogućavanje pristupa integrisanom informacionom sistemu od strane banaka, lokalnih samouprava i državnih organa”, navodi se u vladinom Programu ekonomskih reformi.

Na taj način bi se rasteretio i ubrzao postupak izdavanja relevantnih dokumenata od strane katastara. Mjera je vezana za realizaciju Pravaca razvoja Crne Gore 2015-2018 i Industrijske politike Crne Gore do 2020. godine.

Tokom ove godine planirana je priprema regulatornih i tehničkih preduslova za uspostavljanja e-servisa Uprave za nekretnine dostupnim ostalim državnim organima, organima lokalnih samouprava, kao i notarima.

Za narednu godinu je planirano operativno uspostavljanje sistema. Fiskalni uticaj: Sredstva za realizaciju mjere obezbjeđuje Vlada Velike Britanije u saradnji sa UNDP, i iznose 50.000 eura.

“Implementacija predložene mjere, uz set mjera koje se kontinuirano sprovode u dijelu jačanja kadrovskih i informacionih kapaciteta katastarskih službi, doprinijeće unaprjeđenju kvaliteta, efikasnosti i dostupnosti javnih usluga katastra.

Osnovni cilj mjere jeste rasterećenje i ubrzanje postupka izdavanja dokumenata od strane Uprave za nekretnine. U tom dijelu, jačanjem poslovnog ambijenta se u krajnoj liniji unapređuje konkurentnost Crne Gore, posljedično i u globalnim izvještajima, poput Doing Business izvještaja i Izvješaja o globalnoj konkurentnosti”, konstatuje se u Programu.

Kao očekivani socijalni rezultat mjere u Vladi očekuju rasterećenje privrede i građana uvođenjem novog principa u pribavljanju dokumenata iz katastra.“Za određene pravne poslove pred državnim organima, građani i privreda uspostavljanjem ovog sistema više neće biti u obavezi sa dokumenta iz katastra sami pribavljaju i dostavljaju drugom organu ili notaru. Navedeno je i da od posebnog značaja za na primjer registraciju nepokretnosti na način da će notar, biti u mogućnosti da dokaz o vlasništvu stranki obezbijedi preko e-servisa u svojoj kancelariji, bez odlaska u katastar.

Rizik u efikasnoj primjeni ove mjere može se prepoznati u potencijalnim problemima u informacionom sistemu koji će biti dostupan organima, notarima i drugim zainteresovanim stranama”, zaključuje se u dokumentu.

Izvor: Portal Analitika

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve