Četvrtak, 22 Februara, 2024
Rubrika:

Drašković novi predsjednik Ustavnog suda

Dragoljub Drašković novi je predsjednik Ustavnog suda Crne Gore.

Na toj funkciji zamijenio je Desanku Lopičić. Drašković je do sada bio sudija tog suda. Mandat predsjednika te institucije traje tri godine.

Dosadašnjoj predsjednici Ustavnog suda Desanki Lopičić mandat je istekao 15. januara. Predsjednik se bira iz sastava sudija Ustavnog suda, a isti sudija ne može na tu funkciju biti biran dva puta.

Sudije Ustavnog suda, osim Draškovića i Lopičić, su Mevlida Muratović, Miodrag Iličković, Hamdija Šarkinović, Milorad Gogić i Budimir Šćepanović.

Ovom sastavu sudija Ustavnog suda mandat je počeo prije tri godine i trajaće 12 godina, odnosno još devet.

Drašković je rođen 1955. godine u Nikšiću. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1978. godine. Na istom fakultetu godine stekao je akademski stepen doktora pravnih nauka.

Od početka 1980. pa do sredine 1991. godine bio je zaposlen u Željezari Nikšić, radeći na poslovima pravnog referenta, stručnog saradnika za proučavanje pravnog sistema i praćenje pravnih propisa i savjetnika u Poslovodnom odboru Metalurško – metalskog kombinata Nikšić.

Od sredine 1991. do marta 2004. godine u Elektroprivredi Crne Gore – Nikšić je obavljao funkcije direktora Sektora za pravne, kadrovske i opšte poslove i savjetnika generalnog direktora Elektroprivrede za pravna pitanja.

Od početka marta 2004. godine do početka marta 2012. godine bio je direktor Regulatorne agencije za energetiku Crne Gore. Bio je član Predsjedništva spoljno-trgovinske arbitraže pri Privrednoj komori Crne Gore i sudija Suda časti pri Privrednoj komori.

Objavio je oko 30 naučnih i stručnih radova u vodećim časopisima za pravnu teoriju i praksu u Crnoj Gori i na području savezne države čija je Crna Gora bila članica, iz oblasti društveno-političkog sistema, ustavnog uređenja, radnog i privrednog prava.

U svojstvu predsjednika ili člana učestvovao je u radu više komisija, stručnih timova ili ekspertskih grupa u Crnoj Gori za izradu zakona, kolektivnih ugovora i drugih podzakonskih akata, rješavanje pravnih pitanja i uređivanje pravnih odnosa u privrednom sistemu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve