Četvrtak, 13 Juna, 2024
Rubrika:

So čisti fleke i upija vlagu

Prirodna sredstva za čišćenje ne zagađuju okolinu i čuvaju naše zdravlje. Zato umjesto da u radnji kupite neki od hemijskih preparata, pokušajte da svoju kuću očistite uz pomoć – soli.

So je nasušni dodatak jelu, nekad se koristila i kao sredstvo plaćanja, ali je i odličan pomagač u ekološkom čišćenju kuće. Za blistave podove dovoljno je da u vodu stavite šaku soli, sem ako nisu od mermera. Takođe, so će vam pomoći da spriječite stvaranje buđi. Stavite je u platnene džakčiće i rasporedite po svim prostorijama.

Stručnjaci ističu kako je 200 grama krupne soli dovoljno da apsorbuje vlagu u 30 kvadrata. Dovoljno je tu količinu staviti u isječenu plastičnu flašu, ostaviti je preko noći u frižideru, a potom ostaviti u vlažnom prostoru. Za četiri-pet dana vlaga će postupno nestati ili se vidno smanjiti.

Sa solju možete da očistite i pribor za jelo koji je potamnio.

So se može koristiti i za čišćenje rerne: pospite unurašnjost i uključite je na 50 stepeni 15 minuta. So u kombinaciji sa vinskim sirćetom idealna je za dezinfekciju i čišćenje kućnih odvoda.

Djelotvorna je i za čišćenje bakra, srebra i bronze.

So je i odličan pomagač u čišćenju mrlja sa tepiha, od vina sa tkanina, jaja, masnih naslaga. Važno je što prije staviti so na fleku i ostaviti 15-ak minuta, pa tek onda je dalje tretirati. So pomaže i u izbjeljivanju pamučnih stvari.

Izvor: CdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve