Nedjelja, 16 Juna, 2024
Rubrika:

Advokat pita: Kad su poslanici na slobodi, zašto nije i vozač

Advokat Slobodan Smolović zatražio je od vrhovnog državnog tužioca, Ivice Stankovića i sudije za istragu Višeg suda u Podgorici da njegovom branjeniku Mihailu Čađenoviću ukinu pritvor i tretiraju ga ravnopravno sa čelnicima Demokratskog fronta Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem koji, iako se sumnjiče za istovjetno krivično djelo, neće biti pritvoreni.

Mihailo Čađenović, vozač jednog od lidera DF-a, uhapšen je 7. februara zbog sumnje da je bio dio logističke mreže koja je 16. oktobra prošle godine, na dan parlamentarnih izbora, planirala da izazove krvoproliće, piše Pobjeda.

Čađenoviću je pritvor određen zbog uticaja na ostale okrivljene. Pod istragom specijalnog tužilaštva su i lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, koji će u ponedjeljak biti saslušani u Specijalnom tužilaštvu. Advokat Smolović je podsjetio Stankovića da je u obavezujećem uputstvu glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću naložio da ne treba predlagati pritvor Kneževiću i Mandiću, kako bi se bez postojanja razloga izbjegla neodgovarajuća primjena mjere pritvora.

– Ukazujem ne nejednako postupanje državnog tužilaštva prema mom branjeniku u ovom predmetu, a u odnosu na okrivljene iz istog krivičnog djela, čime se krše njegova Ustavom i Evropskom konvecijom zajemčena ljudska prava, navodi se u dopisu upućenom Stankoviću.

Advokat Smolović saglasio se sa stavom Stankovića da se, shodno Ustavu Crne Gore, Zakoniku o krivičnom postupku i međunarodnim standardima, pritvor primjenjuje samo kada je strogo neophodan i kada predstavlja krajnju mjeru, pa je zato od njega zatražio da se Čađenoviću omogući odbrana sa slobode.

– Imajući u vidu ovakve navode iz Uputstva, držeći da se radi o pravilnoj i zakonitoj primjeni citiranih propisa, predlažem da se i okrivljenom Čađenoviću iz istih razloga, sa pozivom na ista ustavna i zakonska načela ukine pritvor, čime bi se doveo u ravnopravan položaj sa ostalim okrivljenima, kojima je tužilaštvo omogućilo da se brane sa slobode, kazao je Smolović.

On podsjeća da je Ustavom predviđeno da su svi pred zakonom jednaki, bez obzira na bilo kakvu posebnost ili lično svojstvo. Prema njegovim riječima, boravak u pritvoru okrivljenog Čađenovića predstavlja najgrublji vid njegove diskriminacije u odnosu na ostale okrivljene u ovom predmetu, kojima je omogućeno da se brane sa slobode.

– Razlog za takvo postupanje bi se nalazio upravo u ličnim svojstvima drugih okrivljenih lica, odnosno činjenici da se radi o narodnim poslanicima, koji uživaju poseban i privilegovan društveni, a izgleda i krivičnopravni status, smatra Smolović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve