Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Veliko interesovanje crnogorskih istraživača za umrežavanje kroz Evropski program saradnje u nauci i tehnologiji (COST)

MPNI u saradnji sa COST Asocijacijom je organizovalo specijalni događaj COST Info Day Montenegro 2024 sa ciljem da informiše istraživače sa sjedištem u Crnoj Gori o ulozi COST-a u promovisanju i širenju istraživačke izvrsnosti, te ulozi i uticaju Programa

„Evropski program saradnje u nauci i tehnologiji predstavlja važan most koji povezuje našu zemlju sa evropskim istraživačkim zajednicama i omogućava nam da zajedno gradimo budućnost zasnovanu na inovacijama, znanju i tehnološkom napretku“, poručila je ministarka prosvjete, nauke i inovacija prof. dr Anđela Jakšić-Stojanović na otvaranju današnjeg događaja posvećenog COST programu, na kojem je prisustvovalo gotovo 100 crnogorskih istraživača.

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija u saradnji sa COST Asocijacijom je organizovalo specijalni događaj COST Info Day Montenegro 2024 sa ciljem da informiše istraživače sa sjedištem u Crnoj Gori o ulozi COST-a u promovisanju i širenju istraživačke izvrsnosti, te ulozi i uticaju Programa.

Otvarajući Info dan, ministarka Jakšić-Stojanović je kazala da Ministarstvo snažno podržava inicijative poput COST-a koje promovišu internacionalnu saradnju, transfer znanja i razmjenu najboljih praksi u oblasti nauke i tehnologije.

“Drago mi je što smo se okupili kako bismo zajedno istražili mogućnosti saradnje i napretka u oblasti istraživanja i inovacija. Vaša aktivna participacija i angažovanje su od ključne važnosti za jačanje mreže istraživača i inovatora, kako u Crnoj Gori, tako i širom Evrope. Neka naši istraživači budu inspiracija za sve nas, a njihov rad neka bude temelj na kojem gradimo inovativno i održivo društvo“, poručila je Jakšić- Stojanović.

Dirketor COST Asocijacije, Ronald van de Bruin je srdačno pozdravio prisutne i izrazio zadovoljstvo što je ponovo u Crnoj Gori i u prilici da predstavi domaćim istraživačima i ekspretskim timovima program koji promoviše i širi izvrsna naučna istraživanja širom Evrope, snažno podržava interdisciplinarna istraživanja koja rezultiraju naučnim otkrićima i novim inovativnim rješenjima, te mlade istraživače u razvoju njihove naučnoistraživačke karijere.

“Timski rad, ko-kreacija i saradnja vode do toga da nauka nije toliko u vezi sa tehnologijom koliko je u vezi sa ljudima i njihovom povezivanju.

Ljude stavljamo u centar, stvarajući veze za ono što pokušavamo da postignemo kako kroz Program, tako i danas ovdje na ovom izvrsnom događaju” poručio je direktor COST Asocijacije. De Bruin je nakon uvodnog obraćanja imao informativnu prezentaciju o samom Programu, a njegova koleginica Radenka Krsmanović Whiffen je uputila prisutne u sve detalje koji se tiču podnošenja aplikacije za učešće u COST-u, finansiranja istraživanja i umrežavanja koje omogućava ovaj Program.

U drugom dijelu događaja, učesnici su imali priliku da čuju iskustva naših istraživača prof. dr Nataše Krivokapić, prof. dr Steva Popovića i prof. dr Vladimira Jaćimovića, ali i benefite koje su ostvarili participirajući u COST programu.

Na kraju, nacionalna koordinatorka za COST, Martina Lukić upoznala je prisutne sa učešćem crnogorskih istraživača i ekspertskih timova u ovom važnom programu koji poseban akcenat stavlja na aktivnosti koje uključuju istraživače iz manje istraživačko-intenzivnih COST zemalja kako bi se povećalo njihovo učešće.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve