Subota, 2 Marta, 2024
Rubrika:

Velika akcija Europola, učestvovala i Crna Gora: Uhapšeni trgovci oružjem

Na sajtu Europola se navodi da su u akciji pretresene 143 kuće, uhapšene 22 osobe, zaplijenjeno je 129 komada vatrenog oružja, 1.492 komada nepretvorenog alarmno-signalna oružja, 24.735 metaka nepretvorene, konvertirane i bojeve municije, šest ručnih bombi, 276 kilograma dinamita, 299 detonatora i više od 21 kilogram baruta

Akcijom Europola protiv trgovaca oružjem, u kojoj je učestvovala i Crna Gora, uhapšene su 22 osobe, zaplijenjen je 1.621 komad oružja i 24.735 metaka.

„Kako je nabavka ilegalnog vatrenog oružja postala sve teža i skuplja, pojedinci i organizovani kriminal često pribjegavaju prerađenom oružju za uzbunu i signalizaciju. Ti pištolji su postali oružje kriminalaca, jer se pokazalo da se određeni modeli lako prepravljaju za ispaljivanje bojeve municije“, navodi se na sajtu Europola.

U saopštenju se ističe da je većina zaplijenjenog oružja proizvedeno u Turskoj.

„To oružje je uvezeno u EU i legalno ponuđeno na prodaju u Bugarskoj i drugim državama. Poslije prodaje često se krijumčari preko granica i pretvara u smrtonosno oružje u drugim zemljama unutar ili izvan EU“, dodaje se.

Na sajtu Europola se navodi da su u akciji pretresene 143 kuće, uhapšene 22 osobe, zaplijenjeno je 129 komada vatrenog oružja, 1.492 komada nepretvorenog alarmno-signalna oružja, 24.735 metaka nepretvorene, konvertirane i bojeve municije, šest ručnih bombi, 276 kilograma dinamita, 299 detonatora i više od 21 kilogram baruta.

Policija Rumunije je, zajedno sa ostalim zemljama učesnicama, prikupila podatke o osumnjičenim trgovcima oružjem.

Zemlje koje su učestvovale u ovom koordiniranoj akciji su Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Letonija, Luksemburg, Holandija, Poljska, Portugalija, Rumunija, Slovenija, Španija, Švedska, Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija, Švajcarska, Ukrajina, Velika Britanija, kao i Kosovo.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve