Subota, 13 Aprila, 2024
Rubrika:

Upozorenje Europola: Ekološki kriminal sve veća prijetnja, kazne minimalne

Ipak, plima se okreće, piše u dokumentu, i navodi se da zločini protiv životne sredine sve više privlače pažnju pošto su klimatske promjene postale ključne u agendi kreatora politike

Ekološki kriminal stvara milione eura prljavog novca samo u EU svake godine, ali je i dalje izuzetno izazovno za bezbjednosne institucije da povežu te slučajeve sa aktivnostima organizovanog kriminala. Pravne razlike među zemljama, nizak rizik od otkrivanja i marginalne kazne čine ekološki kriminal veoma atraktivnim biznisom za kriminalce, upozorio je Europol u novom izvještaju.

Ipak, plima se okreće, piše u dokumentu, i navodi se da zločini protiv životne sredine sve više privlače pažnju pošto su klimatske promjene postale ključne u agendi kreatora politike.

Nova Europolova procjena daje najsveobuhvatniju sliku do sada o ovom kriminalnom fenomenu u EU.

Izvršni direktor Europola, Ketrin de Bol, rekla je da postoji komponenta organizovanog kriminala iza većine planova ekološkog kriminala, koji su često sakriveni iza legalnih poslovnih poduhvata. U Europolu su takođe vidjeli naglo povećanje broja prekograničnih slučajeva.

“Iz tog razloga, neophodan je koordinisan istražni pristup, a Europol je u dobroj poziciji da podrži nacionalne vlasti u suočavanju sa ovim rastućim izazovom”, kazala je De Bol.

Ekološki kriminal obuhvata niz aktivnosti koje krše zakone o životnoj sredini i uzrokuju značajnu štetu ili rizik po životnu sredinu, zdravlje ljudi ili oboje. Ovi prekršaji mogu uključivati, nepravilno sakupljanje, transport, oporavak ili odlaganje otpada, nedozvoljen rad postrojenja u kome se obavlja opasna djelatnost ili u kome se skladište opasne materije ili preparati, kao i ubijanje, uništavanje, posjedovanje ili trgovinu zaštićenim divljim životinjskim ili biljnim vrstama.

“Većina aktera ekološkog kriminala su oportunistički zakoniti vlasnici/operateri koji odlučuju da povećaju svoje šanse za profit pokretanjem kriminalnog poduhvata. Ove mreže se uglavnom sastoje od saradnika nižeg nivoa koji djeluju pod komandom nekolicine vođa, a nalaze se daleko od kriminalnih aktivnosti. Za pranje nezakonite zarade, kriminalci uglavnom koriste iste legalne poslove u kojima posluju (npr. preduzeća za upravljanje otpadom, maloprodajne prodavnice, ribarske kompanije itd.). Prevara sa dokumentima, zloupotreba neusklađenosti u zakonodavstvu i široko rasprostranjena korupcija su kamen temeljac infrastrukture ekološkog kriminala”, kazali su u Europolu.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve