Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
Rubrika:

Uklonili stavke o Temeljnom ugovoru, ”Otvorenom Balkanu” i Radu Miloševiću

Prema pouzdanim informacijama Pobjede uredništvu je ''stigla naredba'' da se moraju mijenjati, odnosno izbaciti neke stavke u tekstu o suđenju karnevalu. Zbog toga je prvobitni tiraž časopisa, koji je štampan u štampariji ''Dejli pres'' uništen, a u četvrtak veče je štampana nova izmijenjenja verzija

Nakon cenzure, tj. zabrane promocije knjige „Najveći zločin u istoriji“, autora Jovana Čubranovića, u Kotoru je uslijedila nova cenzura humorističko-satiričnog časopisa „Karampana“ koji izlazi od 1926. godine na dan održavanja karnevala. U njemu se u duhu karnevalske tradicije na humorističan i satiričan način oslikava lokalni duh i specifičnosti Kotora, ljudi, ali i političara i javnih ličnosti Crne Gore, događaja i pojava u društvu. Iako je bilo sporadičnih pritisaka vlasti da se utiče ili pokuša cenzurisati sadržaj „Karampane“, to se, prema kazivanju starih kotorskih feštađuna, do sada nije dešavalo.

Međutim, ove godine, prema pouzdanim informacijama Pobjede, uredništvu je „stigla naredba“ da se moraju mijenjati, odnosno izbaciti neke stavke u tekstu o suđenju karnevalu. Zbog toga je prvobitni tiraž časopisa, koji je štampan u štampariji „Dejli pres“ uništen, a u četvrtak veče je štampana nova izmijenjena verzija.

Pobjeda je imala uvid u elektronska izdanja obje verzije časopisa gdje se jasno vidi da su iz prvobitnog teksta suđenja Kotorskome karnevalu Dominiku Akrobati zv. Tehnički, uklonjene stavke koje se odnose na trenutno aktuelne i važne društveno-političke događaje u Crnoj Gori, poput potpisivanja Temeljnog ugovora , ,,Otvorenog Balkana“, ali i slučaja hapšenja bivšeg direktora Uprave prihoda i carina Rada Miloševića.

Inače, za ovogodišnjeg glavnog krivca Kotorana za sva nedjela i teška krivična djela u protekloj godini proglašen je Dominik Akrobata zv. Tehnički, koji je nakon ceremonijala suđenja po kazni spaljen. Na teret mu se stavilo devet tačaka optužnice, od kojih je sadržaj čak pet naknadno mijenjan jer su pojedine stavke optužnice očigledno nekome zasmetale.

U prvobitnoj verziji časopisa, u prvoj tačka optužnice se kaže da je optuženi „kriv jer je iz najbolje namjere potpisivanjem Konkordata dobro pomutio pomućeni narod“, dok u novoj verziji stoji „da je kriv jer je umjesto da miri pomutio već pomućeni narod“.

Izmijenjena je i druga tačka optužnice koja kaže „da je radi fotelje (samo 4 odsto glasova) potpisao pakt sa Luciferom (čitaj DRPS)“, dok u novoj verziji stoji „da je radi fotelje potpisao pakt sa Luciferom“.

Necenzurisana verzija

Izmjenu je pretrpjela i treća tačka optužnice koja u prvobitnoj verziji glasi „da je svog bliskog saradnika postavio za šefa carine, a što je rezultiralo gubitkom jednog od dva šlepera cigara i jačanjem organizovanog kriminala“, dok u novom izdanju stoji samo „da je svog bliskog saradnika postavio za Capa Dogane“.

Izmijenjena je i četvrta tačka optužnice koja je glasila „da sve čini da umjesto u EU nas uvede u lijepo društvo sa Srbijom, Albanijom i Republikom Srpskom“, dok sada ta tačka glasi „da sve čini da umjesto u EU nas uvede u lijepo drštvo sa još ljepšim ljudima“.

Izmijenjena je i osma tačka optužnice koja je glasila „da pokušava da eliminiše respektabilne kompanije (Montenegro erlajnz i Pomorski saobraćaj), dok su u novom izdanju uklonjeni nazivi ovih kompanija.

Izdavač „ Karampane“ je Kulturni centar ,,Nikola Đurković“, a glavni i odgovorni urednik advokat iz Kotora Boško Grgurević.

Grgurević je juče potvrdio Pobjedi ovu informaciju.

– Apsolutno ste u pravu, samo što ja nemam informaciju i dokaza da li je tiraž uništen ili nije, međutim pod punom materijalnom, moralnom, krivičnom i svakom drugom odgovornošću izjavljujem da sam mijenjao tekst suđenja – kazao je kratko Grgurović.

Cenzurisana verzija

 

Za sva nedjela spaljen Dominik Akrobata

Velikom karnevalskom povorkom glavnom gradskom ulicom, potom suđenjem i spaljivanjem glavnog krivca Kotorana za sva nedjela i teška krivična djela u protekloj godini Dominika Akrobata zv. Tehnički, juče je završen tradicionalni Zimski kotorski karneval. U karnevalskoj povorci učestvovalo je 35 karnevalskih grupa iz Kotora, susjednih gradova, ali i regiona, od kojih je najbrojnija bila grupa kotorskih vrtića „Radost“, koja je imala 655 članova. Nakon spaljivanja krnja, karnevalska fešta je nastavljena u Starom gradu na glavnom gradskom trgu uz ansambl Toć i koncert Jelene Rozge.

Ivana Komnenić/Pobjeda

Dominiko Akrobata zv. Tehnički optužnicom se tereti „da je umjesto da miri pomutio već pomućeni narod, da je radi fotelje potpisao pakt sa Luciferom, da je svog bliskog saradnika postavio za Capa Dogane, da sve čini da umjesto u EU nas uvede u u lijepo društvo sa još ljepšim ljudima, da se nameračio da Crnogorsku plovidbu pripoji Barskoj, pa je preko resornog ministra smijenio profesionalnu upravu a doveo družinu s konca i konopca“.

– Umjesto fabrike čokolade sad hoće da se pravi destilerija votke kojoj će prodajna cijena biti kao i francuskom konjaku, da je počeo da sprovodi svojevrsnu nacionalizaciju privatnih kompanija (Željezara, Luka Bar), da pokušava da eliminiše razne respektabilne kompanije, da bi učinio što veću štetu sve čini da prolongira neizbježne republičke parlamentarne izbore – kaže se u optužnici.

Odbrana optuženog Dominika međutim tvrdi ,,da je on najmanje kriv što je kad je došao na vlast zatekao sprženu zemlju i bio prinuđen sa kompanjonima iz tadašnje vlade da se zaduže 780 meleona eura“.

U testamentu se navodi da svu svoju pokretnu i nepokretnu imovinu ostavlja: „Svoj naučni rad ′Kritika globalne etike′ ostavljam Filozofskom fakultetu u Nikšiću kako bi studenti mogli da prate nastavak Hegelove filozofije odnosno Kantove kritike čistog uma. Svoju frizuru ostavljam ćelavim poslanicima ali je uslov da je češljaju petardom. Bicikletu iz OUN ostavljam Ulcinjskim poštjerima kako bi djelovali kosmopolitski. Svoju biblioteku ostavljam NVO Roma, Aškalija i Egipćana kako bi se što bolje pripremili za studije humanističkih nauka. Da se vrate Vladi otpremnine svih onih koji su se ponovo uvalili na državne jasle“.

,,Domeniko Akrobata zvani Tehnički“ je figura u odijelu i sa kravatom, na čijoj se diplomskoj kapi nalazi antena sa natpisima ,,TV Sputnjik“ i ,,TV Vučić“.

Na postolju pored lutke je i kutija na kojoj, između ostalog, piše ,,Maliboro“ i ,,L&mali“, a iznad je ispisano: ,,Carina!!! Što imate? Samo neke sitnice“.

U desnoj ruci Domeniko Akrobata zvani Tehnički drži i ,,počasni doktorat“, iznad kog je helikopter ,,Air travel Lovćen“.

Ovim povodom oglasio se premijer u tehničkom mandatu Abazović i na Tviteru, ocijenivši da je ,,danas spektakl na karnevalu u Kotoru“.

– Sjajne aktivnosti u cilju promovisanja turizma preko cijele godine. ,,Spalimo“ sve loše iz prošlosti i gradimo budućnost punu osmijeha i zadovoljstva za sve građane naše države ali i brojne posjetioce. Crna Gora na pravom putu – poručio je Abazović na društvenim mrežama.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Homo
06.03.2023-12:09 12:09

A ko vam he bsredio cenzuru??
Što ste pristali.
Za pare a??

BR
06.03.2023-13:08 13:08

Usrale se pič…e