Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Udruženje pravnika: U fokusu interesovanja zadržati teme koje vode uspostavi vladavine prava

''Udruženje pravnika osuđuje radikalizaciju i klerikalizaciju društva, “napuštanje jasne EU spoljne orjentacije države i negaciju Ustavom zagarantovanih prava crnogorskih građana, kao što su pravo na sekularno društvo, jednakost pred zakonom i prezumpcija nevinosti''

Udruženja pravnika Crne Gore uputilo je apel i pozvalo ukupno crnogorsko društvo, da istrajaju u, kako su kazali, naporu da se u fokusu interesovanja zadrže teme koje vode uspostavi vladavine prava, institucionalne i funkcionalne demokratije i socijalno pravednijeg društva.

“U trenutku kada sa svih relevantnih evropskih adresa Crna Gora dobija jasan signal da su otvorena vrata za njeno pridruživanje zajednici prosvijećenih naroda i dobijanje članstva u EU, sa nekih drugih adresa čini se sve da se ta vrata zatvore. Stoga, Udruženje pravnika poziva ukupno crnogorsko društvo, akademsku zajednicu, civilno društvo, građanske i druge aktiviste da istrajaju u naporu da se u fokusu interesovanja zadrže teme koje vode uspostavi vladavine prava, institucionalne i funkcionalne demokratije i socijalno pravednijeg društva”, istakli su u saopštenju.

Istovremeno, kako dodaju, Udruženje pravnika osuđuje radikalizaciju i klerikalizaciju društva, “napuštanje jasne EU spoljne orjentacije države i negaciju Ustavom zagarantovanih prava crnogorskih građana, kao što su pravo na sekularno društvo, jednakost pred zakonom i prezumpcija nevinosti”.

“Takođe, organi reda i bezbjednosti morali bi zaštititi ustavno pravo građana na mirno okupljanje i jasno razdvojiti one koji ostvaruju to pravo od onih koji ga nasilničkim i nacionalističkim djelovanjem i govorom mržnje drugima uskraćuju. Crnogorsko društvo i svi njegovi progresivni segmenti stoga danas ne smiju ostati nijemi i dužni su svojim javnim djelovanjem pomoći da Crna Gora, ispunjavanjem svoje EU agende, umjesto “besudne zemlje” postane država sa jasnom perspektivom i dosežnim progresom za sve njene građane”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve