Nedjelja, 3 Marta, 2024
Rubrika:

UBNOR i antifašisti Herceg Novi: No pasaran

''Nijesu dali crnogorci ni tuđinu, ni osvajaču, ni komšiji, ni rođaku da mu udari na ono što na prodaju nije''

Prst obraza, stopa zemlje i ljudski ponos su u Crnoj Gori bile mjere koje su se često i glavom plaćale. Nijesu dali crnogorci ni tuđinu, ni osvajaču, ni komšiji, ni rođaku da mu udari na ono što na prodaju nije, saopštili su iz UBNOR i antifašisti Herceg Novi.

“Nije se popuštalo velikoj Otomanskoj imperiji, gvozdenoj Austriji, fašističkoj Njemačkoj, usprotiviše se zelenaši Karađorđevićevim palikućama , a partizani Đurišićevim koljačima. Rekoše “NE” Staljinu i Miloševiću, Sedmom bataljonu i svima koji sa puškom dođoše da uzmu ono što im ni po čemu ne pripada. I danas brojne porodice u našoj državi zbog stope zemlje međusobno ne govore, udario je i brat na brata kako bi sačuvao ono što mu pretci ostaviše, ali zato je neodgovorna državna vlast 52 kvadratna kilometara crnogorske zemlje prepisala u vlasništvo crkve druge države”, poručuju iz Udruženja.

Vjekovima smo, navode oni, odolijevali raznim osvajačima i okupatorima, suprotstavljali se brojčano jačim vojskama i uz crnogorsku slogu i dostojanstvo sačuvasmo svoje.

Foto: UBNOR i antifasisti HN
Foto: UBNOR i antifasisti HN

“Ipak, izgleda da nijesmo dovoljno jaki i mudri da se suprotstavimo savremenim klero-šovinistima, koji kroz obmanu o vjeri i pravoslavlju, zavijeni u crne mantije, od kojih ljudi često zaziru, polako ali sigurno ispunjavaju svoj cilj. Za one manje upućene, koji ne mogu stvoriti sliku o kojoj se površini radi, malo pojašnjenja neće škoditi. Konkretno gore pomenuta 52 km2, je zapravo 52.000.000 m2, što bi slikivito predstavljeno iznosilo 10.400 fudbalskih stadiona. Ako istu kvadraturu podijelimo na građevinske parcele od po 300 m2, na kojim se može izgraditi porodično domaćinstvo, to bi iznosilo 173.333 placa, što znači da je 43. Vlada Crne Gore poklonila zemljište na kojem bi skoro svaki stanovnik Podgorice mogao izgraditi zasebni stambeni objekat”, dodaju iz UBNOR.

Ne treba posebno naglašavati, prema njihovim riječima,  da se pomenuta zemljišta najčešće nalaze, kako kažu, “na najatraktivnijim lokacijama na crnogorskom primorju u centrima gradova kao i netaknutim šumom bogatim parcelama”.

“Na ovim lokacijama, posebno onim uz samu obalu Jadranskog mora nići će brojna hotelsko-turistička naselja, od kojih će Republika Srbija ubirati enormno bogatsto. Primjer za to već imamo, jer je na samoj obali, na Maloj plaži u Ulcinju ovih dana izdata dozvola za gradnju hotelsko-turističkog kompleksa u vlastništvu crkve Srbije. Ipak, svo ovo materijalno bogatstvo možda i nema vrijednost kao crnogorska istorija, kultura i tradicija ovjekovječena u preko 650 crkvenih i manastirskih objekata, koji čuvaju hiljadugodišnju istoriju države Crne Gore”, dodaju oni.

Kkao su naveli, “bezumljem vlasti i pohlepom” patrijarha crkve Srbije, po instrukcijama , kako kažu, “predsjednika susjedne države, od crnogoraca je oteto neprocjenjivo duhovno i materijalno bogatstvo”.

“Zbog zaštite crnogorskog ognjišta su često i po tri koljena padala, kako bi se odbranio kućni prag ponekad i malo vrijedne imovine, ali za njih vrijednije od ičega na sijetu. Oni su znali, smjeli i umijeli, sačuvali i kuću i zemlju i crkvu, predali nama, a mi ne umijesmo da sačuvamo ono najvrijednije, duhovno bogatstvo. Imade li slučajno i ničim zasluženo “postavljeni” premijer sa saradnicima I prst obraza i trunke časti i zeru ljudskog dostojanstva, kada napraviše ovaj gnusni čin i Crnu Goru uvukoše u još veće podjele i zavađu među sunarodnicima nego što su ikada postojale do sada”, istakli su iz UBNOR.

Zahtijevaju od prve naredne vlasti, kako kažu poništi Temeljni ugovor sa SPC.

“Baštineći istinske vrijednosti, čuvajući tradiciju i kulturu, kao i svaku stopu krvlju i znojem natopljene crnogorske zemlje, Antifašisti Herceg Novog zahtijevaju od prve razumne buduće vlasti i pravosudnih organa da ponište sramni i prevarni, antiustavni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom a da naprave novi primjeren koji ne šteti državi Crnoj Gori i njenim građanima. Kao i da one koji naše drugom prepisaše, vjerovatno zbog neke lične koristi, srazmjerno. nanesenoj šteti procesuiraju i kazne”, zaključuju iz UBNOR-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Pe Pera
18.08.2022-09:14 09:14

Zar po zakonu nije zabranjeno objavljivati slike djece u političkoj propagandi ili im barem pokriti lice? Da li će neko odgovarat za kršenje zakona? Pitam se,. dal će te objaviti….