Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

U Crnoj Gori nema lažnih PCR testova

Uprava za inspekcijske poslove do sada nije imala zabilježenih slučajeva prodavanja lažnih PCR testova i potvrda o vakcinaciji

Ograničavanjem kretanja i uslovljavanje prelaska granica određenih država negativnim PCR testom, na internetu su se pojavili oglasi koji građanima za 30-ak eura nude lažne negativne PCR testove na prisustvo korona virusa. I dok su nadležne službe u regionu već procesuirale na desetine osoba, u Crnoj Gori do sada nije zabilježen nijedan slučaj prodavanja lažnih PCR testova i potvrda o vakcinaciji. To su Dnevnim novinama saopštili iz Uprave za inspekcijske poslove.

Ipak, naglašavaju da će, imajući u vidu da je masovna vakcinacija tek počela, nadležni posebno kontrolisati navedena dokumenta na graničnim prelazima.

“Uprava za inspekcijske poslove do sada nije imala zabilježenih slučajeva prodavanja lažnih PCR testova i potvrda o vakcinaciji. U Crnoj Gori tek kreće masovna vakcinacija pa će svakako i ovaj problem biti predmet kontrolisanja zdravstvenosanitarne inspekcije Uprave za inspekcijske poslove”, navodi se u odgovorima dostavljenim Dnevnim novinama.

Moguće je, pojašnjavaju, falsifikovati navedene dokumente, “ali zdravstvenosanitarna inspekcija o tome strogo vodi računa i u svakodnevnoj saradnji sa službenicima policije na graničnim prelazima kontroliše navedene dokumente a sve to uz konsultaciju sa epidemiološkim službama”.

“Sve neophodne mjere opreza su preduzete. Inspektori su edukovani i znaju šta sve jedan PCR test mora da sadrži-naziv firme, naziv laboratorije, ime doktora…, kao i da procijene da li je potvrda o vakcinaciji izdata od strane relevantne zdravstvene ustanove. Službenici granične policije, ukoliko sumnjaju u vjerodostojnost nekog od ovih dokumenata, proslijede inspekciji na provjeru, na taj način se zajedničkim akcijama i saradnjom sprječava upotreba falsifikovanih PCR testova i potvrda o vakcinisanju”, zaključuju iz Uprave za inspekcijske poslove.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve