Utorak, 25 Juna, 2024
Rubrika:

U Crnoj Gori dostupan novi lijek za karcinom dojke

Revidirana Lista ljekova

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila revidiranu Listu ljekova. Revizijom je, kako navodem uključeno 11 generičkih ljekova za koje već postoji paralela na Listi ljekova, šest novih ljekova koji se do sada nijesu nalazili na Listi, a proširene su indikacije za dva lijeka.

“Proširenjem indikacija omogućiće se liječenje pacijentkinja oboljelih od trostruko negativnog karcinoma dojke, koje do sada nisu imale odgovarajućih terapijskih opcija, kao i liječenje pacijenata koji su oboljeli od karcinoma pluća. Novi ljekovi, koji se do sada nijesu nalazili na Listi ljekova, koristiće se i u terapiji bolesti gastrointestinalog trakta, sniženog rasta kod djece i redovnu imunizaciju stanovništva”, navodi se.

Nova Lista ljekova donesena je u skladu sa novom odlukom Ministarstva zdravlja o češćim revizijama medikamenata što doprinosi većoj inkluzivnosti i aktuelnosti terapije.

“Cilj donošenja Liste ljekova je stvaranje uslova da se zdravstvena zaštita odvija na što efikasniji i racionalniji način, uz obezbjeđivanje savremenih, bezbjednih, kvalitetnih i efikasnih ljekova na teret sredstava Fonda za zdravstveno osiguranje”, zaključuje Ministarstvo zdravlja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve