Međunarodna pomorska vježba Adrion Livex 19, čiji je domaćin Vojska Crne Gore, počela je juče u barskom akvatoriju, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

 

foto: Međunarodna pomorska vježba Adrion Livex 19

Kako su istakli u tom resoru, na vježbi učestvuju mornarice šest zemalja Adrion inicijative – Italije, Grčke, Slovenije, Hrvatske, Albanije i Crne Gore.

“Vježba će imati intervidovski karakter jer će, pored pomorskih, biti angažovane i vazduhoplovne snage. Vježba će se realizovati u tri faze, I faza – Uplovljenje brodova u luku, integracija snaga i vježbe u luci, II faza – Obuka na moru (taktičko manevrisanje, vježbe komunikacije, traganja i spašavanja, gađanja na moru, kao i postupci u operacijama pomorske blokade) i III faza – Analiza vježbe i odlazak snaga”, dodaju u Ministarstvu.

Naglašavaju da je Vojska Crne Gore bila domaćin vježbe Adrion Livex 2011. godine, a sada po prvi put od kada je Crna Gora članica NATO.

“Cilj vježbe je unapređenje saradnje i povećanje interoperabilnosti između pomorskih snaga Adrion inicijative. Sve zemlje učesnice vježbe Adrion Livex 19 su članice NATO. Vježba će trajati do 28. juna”, kazali su u Ministarstvu.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve