Petak, 14 Juna, 2024
Rubrika:

Trodnevnim treningom podići nivo sajber sigurnosti javne uprave regiona

Obuka, kako je saopšteno iz RESPA, obuhvata 17 odabranih državnih službenika na višim pozicijama javne uprave iz cijelog regiona koji će tokom naredna tri dana biti osposobljeni da stečena znanja i vještine dalje prenose kolegama u njihovim matičnim administracijama

U cilju poboljšanja sajber sigurnosti i stvaranja bezbjednog digitalnog okruženja Zapadnog Balkana, Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) i Centar za razvoj sajber kapaciteta Zapadnog Balkana (WB3C) danas su u zgradi Rektorata Univerziteta Crne Gore otpočeli trodnevnu obuku za trenere u oblasti sajber higijene.

Obuka, kako je saopšteno iz RESPA, obuhvata 17 odabranih državnih službenika na višim pozicijama javne uprave iz cijelog regiona koji će tokom naredna tri dana biti osposobljeni da stečena znanja i vještine dalje prenose kolegama u njihovim matičnim administracijama. Na ovaj način, kako su pojasnili, obezbjediće se bolje prepoznavanje i upravljanje rizicima u oblasti sajber bezbjednosti na operativnom nivou u cijelom regionu.

“Sajber sigurnost nije samo tehničko pitanje, već suštinski faktor nacionalne bezbjednosti i efikasnosti javne uprave. Sa našim partnerima iz WB3C razvijamo otporan sajber ekosistem Zapadnog Balkana baziran na razvoju vještina u oblasti sajber higijene u javnim upravama kako bi se ojačala prva linija zaštite od sajber napada. Povećanjem broja državnih službenika koji će u praksi sprvoditi mjere sajber higijene, jača se i sajber bezbjednost javne uprave regiona čije će institucije moći da odreaguju promptno i da se brzo oporave od eventualnih sajber napada”, istakla je Olivera Damjanović, menadžerka ReSPA.

Cedric Grouseet-a, šef Centra za sajber kapacitete Zapadnog Balkana istakao je značaj snažne saradnje Centra sa javnim institucijama i partnerima, uključujući Ministarstvo javne uprave Crne Gore i ReSPA.

Dodatno je naglasio i značaj regionalnog pristupa u oblikovanju programa obuka za državne službenike.

„Danas smo po prvi put okupili državne službenike Zapadnog Balkana koji rade u oblasti sajber bezbjednosti da uče, razmjenjuju ideje i napreduju u sajber higijeni i sajber bezbjednosti. Još važnije, cilj nam je da ih tokom naredna tri dana obučimo da postanu treneri i da stečena znanja što efikasnije prenose na svoje kolege širom regiona“, kazao je on.

Prisutnima se obratio i Dušan Polović, direktor Uprave za infrastrukturu, informacionu bezbjednost, digitalizaciju i e-usluge u Ministarstvu javne uprave Crne Gore istakavši značaj kontinuiranog razvoja otpornih struktura sajber bezbjednosti na Zapadnom Balkanu u čemu ovakav vid obuke igra ključnu ulogu.

“Kombinacijom teorijskih predavanja i praktičnih vježbi o sajber higijeni, tokom trodnevne obuke polaznici će biti u mogućnosti da steknu potrebna znanja i vještine preventivnih mjera i efikasnog upravljanja sajber rizikom, kao i da se obuče u trenere kako bi stečena znanja mogli lakše i efikasnije prenostiti kolegama iz cijelog regiona”, naveli su iz RESPA.

Na taj način, kako ističu, ovaj trening će u značajnoj mjeri uticati na poboljšanje sajber bezbjednosti cijelog regiona.

“ReSPA i WB3C od prošle godine realizuju zajedničke aktivnosti usmjerene na podršku javne uprave Zapadnog Balkana u oblasti zaštite podataka i sajber sigurnosti. Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) je regionalna platforma posvećena podsticanju reforme javne uprave kroz njegovanje političkog dijaloga na najvišem nivou, podsticanje razmjene i saradnje državnih služenika regiona i njihovo edukovanje kroz programe obuke i razmjenu iskustava”, naveli su iz škole.

Sa primarnim fokusom na osnaživanje državnih službenika, ReSPA nastoji da podstiče razvoj modernih, transparentnih i efikasnih javnih institucija sposobnih da efikasno služe svojim građanima i ubrzaju proces evropskih integracija Zapadnog Balkana.

Osnovana zajedničkom inicijativom Evropske komisije i vlada Zapadnog Balkana, ReSPA radi pod nadzorom pet država članica: Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije, dok je Kosovo korisnik programa.

Dodaje se da Centar za sajber kapacitete zapadnog Balkana (WB3C) je regionalna inicijativa za izgradnju sajber kapaciteta sa sjedištem u Crnoj Gori.

Centar radi na poboljšanju kapaciteta u oblasti sajber kriminala, sajber bezbjednosti i sajber diplomatije u regionu Zapadnog Balkana organizovanjem obuka za državne službenike i buduće trenere, sastanaka profesionalaca za razmjenu dobrih praksi i iniciranjem ili olakšavanjem saradnje između administrativnih, tehničkih i obrazovnih institucija regiona. Francuska i Slovenija su pokrenule projekat ističući kroz njega evropsku podršku Zapadnom Balkanu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve