Petak, 14 Juna, 2024
Rubrika:

Trivić: Prepisivanja nije bilo, 501 maturant dobio jedinicu iz CSBH-a, ovo je rezultat rada učenika i njihovog znanja

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović je naglasila da postoji nesklad između rezultata tokom redovnog školovanja i tokom samog procesa provjera znanja

Na maturskom ispitu iz Crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti 501 učenik dobio jedinicu, a samo 102 peticu (2,13 odso),  saopštio je direktor Ispitnog centra Miloš Trivić. Ministarka prosvjete nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović da je ovo realno stanje.

“U gimnazijama je 51 učenik iz CSBH dobio jedinicu, a u srednjim stručnim školama 450. Ove godine je najmanji broj realizovanih uvida. Imali smo 107 prigovora, 38 su usvojeni kao osnovani”, rekao je on na konferenciji za novinare o rezultatima maturskog/stručnog ispita iz predmeta Crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost i Albanski jezik i književnost.

Naglasio je da je zabrinjavajuće što je ove godine samo oko 100 maturanata koji su iz maternjeg dobili petice, a da ih 300 “lučonoša”.

Pita se gdje je “nestalo 200 luča” i zašto nijesu dobili petice na maturskom.

On je istakao je ovakav ishod ispita rezultat je rad MPNI i Ispitnog centra, kao i rezultat rigoroznih kontrola, te podsjetio na uvođenje pravilnika i dektektora.

“Napravili smo veliki iskorak. Prepisivanja nije bilo. Ovo je rezultat rada učenika i njihovog znanja”, naglasio je Trivić.

Na pitanje oko toga da li su neki nastavnici kršili pravilnik, Trivić je rekao da nije bilo zloupotrebe od strane nastavnika, već samo pokušaja zloupotrebe učenika, ali da nepravilnosti nije bilo.

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović je naglasila da postoji nesklad između rezultata tokom redovnog školovanja i tokom samog procesa provjera znanja.

“Po prvi put imamo predstavljanje realnog stanja. Promijenjeni su svi pravilnici koji se odnose na proces testiranja”, kazala je ona.

Jakšić Stojanović je kazala da su rezultati ispita CSBH pokazali da su najveća odstupanja između jedinica i petica.

“Veliki je raskorak kad su u pitanju rezultati”, dodala je ona.

O maloj maturi 

264 polumaturanta je dobilo jedinicu iz CSBH.

Što se tiče Matematike na kraju osnovne skole bilo je 187 njih koji su imali jedinicu, a na provjeri znanja čak 1244.

“Ovo je realno stanje. Možemo biti zadovoljni ili nezadovoljni, ali imamo realno stanje. Vrijeme je da podvučemo crtu i vidimo šta treba da radimo u narednom periodu. Čini mi se da smo se godinama unazad lagali kad su u pitanju provjere znanje. Bez sagledavanja realnog stanja ne možemo napraviti iskorak”, istakla je ona.

Između ostalog, kazala je da niti svako mora, niti treba da ima diplomu Luča.

“Mislim da treba da preispitamo kriterijume oko dodjele ove diplome”, kazala je Jakšić Stojanović.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve