Utorak, 5 Marta, 2024
Rubrika:

Stigli ljekovi za onkološke pacijente

Pristigli su citostatici koji se koriste prilikom liječenja najtežih bolesti, te je juče počela njihova distribucija zdravstvenim ustanovama, a ista je nastavljena i danas

Ljekovi namijenjeni za liječenje onkoloških pacijenata u Crnoj Gori, stigli su juče, te je počela njihova distribucija, potvrđeno je Portalu Analitika iz Montefarma.

Kako su saopštili za taj portal, pristigli su citostatici koji se koriste prilikom liječenja najtežih bolesti, te je juče počela njihova distribucija zdravstvenim ustanovama, a ista je nastavljena i danas.

Podsjetimo, usljed nedostatka određenog broja ljekova, pacijenti Instituta za onkologiju KCCG određeno vrijeme nijesu imali mogućnost da prime kompletnu terapiju, čime je znatno otežana njihova borba sa najtežim bolestima, te ugroženo zdravstveno stanje.

Kako je Portalu Analitika saopštio jedan onkološki pacijent, falili su medikamenti Darzalex i Revlimid, čija je cijena 4.200, odnosno 4.000 eura.

“Ovdje je u pitanju život”

Te troškove snosi Fond za zdravstveno osiguranje, no ljekova nije bilo, što je otežalo ionako zahtjevan i neizvjestan proces liječenja onkoloških pacijenata.

“Ljudi primaju takozvanu biološku terapiju kako ne bi išli na transplantaciju matičnih ćelija na VMA, što je izuzetno bolan proces. Ipak, već nekoliko dana nema Darzalexa, a Revlimida već dvadesetak, pa su pacijenti vrlo ugroženi. To se pogotovo odnosi na one koji su na pola terapije, jer njen prekid nije bezazlen. Stoga sam jako revoltiran, ne prema doktorima, već prema onima koji su odgovorni za ovu situaciju, jer ovdje je u pitanju život”, kazao je juče pacijent čiji je identitet poznat redakciji portala Analitika.

Stres dodatno pogoršava stanje

Kako je dodao, osobe kojima je propisana ova terapija, a koje je sada ne mogu primiti, u velikoj su panici, što izaziva stres koji dodatno pogoršava stanje pacijenata, kojima je ionako život ugrožen.

“Pacijenti nemaju izbora, svaki duži nestanak terapije pravi problem”, poručio je.

Čitaoci Portala Analitika su prethodno kazali da Institutu za onkologiju fali više od 10 ljekova koji su namijenjeni za liječenje pacijenata sa najtežim bolestima, a jedan od njih je i Phesgo, koji se koristi u liječenju oboljelih od karcinoma dojke.

Tim povodom, prije nekoliko dana obratili smo se Kliničkom centru Crne Gore, od kojeg nijesmo dobili ni potvrdu ni demant ove informacije, već su nas uputili na Montefarm. Iz tog preduzeća kazali su da su kašnjenja svih vrsta ljekova povezana sa dugovanjem države prema njima, i to u iznosu od skoro 73 miliona eura.

Bez izmirenja dugova – nema ljekova

Oni su tada naveli da je predmet finansiranja javnog zdravstva višegodišnji problem, te da dugovi konstantno otežavaju njihovo poslovanje, a samim tim usporavaju blagovremenu, količinski dovoljnu nabavku i distribuciju ljekova i medicinskih sredstava i komplikuju saradnju sa dobavljačima. Krajnji rezultat je – nezadovoljan i ugrožen građanin.

“Dugovanja prema našoj Ustanovi na dan 31.07.2022. godine su sljedeća: dug JZU iznosi 2.897.051,60 eura, dug Fonda za zdravstveno osiguranje je 26.867.171,92 eura, a dug po osnovu proširenja Plana javnih nabavki ljekova iznosi 43.160.051,04 eura. Stoga, ukupan dug prema Montefarmu je blizu 73 miliona eura, odnosno – 72.924.274,56 eura“, saopštili su iz Montefarma.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve