Nezavisni odbornik u budvanskom parlamentu Stevan Džaković još nije dobio odgovor kolega na njegov predllog za raspisivanje referenduma na kojem bi se građani izjasnili da li su za stavljanje van snage detaljnih urbanističkih planova Bečići i Budva, što je SO odbila kombinovanim glasovima opozicije i Demokratskog fronta.

Džaković je juče kazao Dnevnim novinama da nikakvog odgovora nema i da mu nije jasno o čemu se radi.

“Ako bi referendum bio uspješan, odnosno ako bi građani glasali da se stave van snage ovi DUP-ovi, bila bi ispunjena predizborna obećanja vladajuće koalicije, a prije svega Demokrata. Ukoliko bi odgovor građana bio negativan, to bi značilo da je SO donijela dobru odluku i opet nema nikakvih problema”, kaže Džaković.

Podsjetimo, budvanski parlament 21. oktobra nije donio odluku o stavljanju van snage Detaljnog urbanističkog plana “Bečići”, a za tu odluku bilo je 13 odbornika iz redova Demokrata, Crnogorske, pokreta URA i nezavisni odbornik Džaković. Protiv je bilo 13 odbornika – svi odbornici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrate i odbornik Demokratskog fronta Janko Dimić, dok su preostali odbornici DF-a bili uzdržani.

Inače, Zakon o lokalnoj samoupravi, čl. 163, kao i Statut opštine Budva, čl. 145, omogućavaju učešće lokalnog stanovništva u donošenju odluka lokalne samouprave putem referenduma. Prema Statutu budvanske opštine, predlog za raspisivanje referenduma može podnijeti predsjednik opštine, najmanje jedna trećina odbornika i 20% birača upisanih u birački spisak. Referendumom se građani mogu izjasniti o pitanjima iz nadležnosti Opštine.

Predlog za raspisivanje referenduma, ako ga potpiše najmanje 11 odbornika, prema Statutu, odbornici SO prihvataju bez rasprave i referendum se mora raspisati u narednih 90 dana od dana kada je to konstatovano u lokalnom parlamentu. I pored toga što je Džaković predlog za raspisivanje referenduma podnio skupštinskoj službi i obavijestio predsjednika opštine Marka Carevića 12. novembra, nikakvu povratnu informaciju još nije dobio.

Prema nezvaničnim informacijama Dnevnih novina, postoji mogućnost da ostatak odbornika koji su tražili stavljanje van snage dva budvanska DUP-a jednostavno ne potpiše Džakovićev predlog.

“Taj referendum ne bi bio samo provjera onoga šta žele građani, već i političke podrške pojedinim partijama. U slučaju da rezultat referenduma bude negativan, to bi značilo da ni partije potpisnice predloga nemaju podršku građana i obrnuto. Zbog toga se može desiti da Džakovićeva inicijativa ne naiđe na političku podršku”, rekao nam je jedan dugogodišnji budvanski političar, koji je želio da ostane anoniman.

Očekivao podršku  

Džaković, koji je bio predlagač i odluke o stavljanju van snage DUP-a “Bečići”, upoznao je sa inicijativom o referendumu i predsjednika opštine Marka Carevića.

“Očekivao sam da predlog potpišu kolege odbornici, njih još 12, koji su glasali da se DUP ‘Bečići’ stavi van snage. Izgleda da od toga neće biti ništa”, kaže Džaković.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve