Utorak, 25 Juna, 2024
Rubrika:

Stanišić: Adaptacija plaža za OSI osobe mora biti jedan od prioriteta

To je problem o kojem, kaže, nadležni ćute, dok je svaki pokušaj rješavanja ovog pitanja bio ''neuspješan''

Crnogorsko primorje je jedno od najljepših u ovom dijelu Evrope, ali većina plaža nije pristupačna osobama sa invaliditetom, poručio je sekretar Asocijacije mladih SNP Podgorica Vuk Stanišić.

To je problem o kojem, kaže, nadležni ćute, dok je svaki pokušaj rješavanja ovog pitanja bio “neuspješan”.

“Volja da se nađe rješenje, čini se, ne postoji. Većina OSI ne može osjetiti beneficije koje donosi more, a na ovaj problem pored mnogo “bitnijih” stvari o kojima već danima čitamo, niko ne želi da okrene glavu. Staza i pristupnih rampi na crnogorskom primorju gotovo i da nema. Tamo gdje ih ima, ispostavi se da ne služe namjeni i da ih nije moguće iskoristiti na adekvatan način”, naveo je Stanišić u saopštenju za medije.

O mobilnim liftovima ne treba ni pričati, kaže, jer postoji samo jedan i biće u upotrebi tek od ove ljetnje sezone u Herceg Novom.

“Činjenica je da JU Morsko dobro većinu plaža daje u zakup privatnicima, koji nemaju zakonsku obavezu da prilaz moru adaptiraju za osobe sa invaliditetom. Većina njih koristi prostor koji im je ostavljen i ne adaptira svoje plaže za OSI, a i teret održavanja nije nešto što im ide u korist, jer su ti troškovi veliki. Rješenje bi se moglo naći u imperativnoj odredbi o uređenju plaža za prilaz osoba sa invaliditetom, koja bi se našla u Ugovoru o zakupu, čime bi plaže, na kojima je to zbog prirode terena moguće, bile osposobljene za prilaz OSI, dok bi država kroz subvencije pomogla zakupcima da ispoštuju ovu odredbu i adekvatno održavaju prilaze”, dodao je Stanišić.

To bi bio, prema njegovim riječima, jedan veliki korak ka potpunoj inkluziji OSI u društvo, “čime bismo pokazali da mislimo na potrebe najosjetljivije kategorije stanovništva i da radimo u njihovu korist”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Miljan
21.05.2024-21:32 21:32

Dali ste privatnicima da vladaju na Drzavnom svojinom i ponasaju se Bahato i nasilnicko- on moze ovaj ne moze -daj uzmi te u Drzavnu svojinu sve plaze kao i TRAJEKTI nema srece dje drzavnim vlasnistvom upravlja Privatnik jedinstven slucaj u CG !