Nedjelja, 29 Januara, 2023
Rubrika:

Srzentić: Javni servis mora ostati nezavisan i oslobođen od politike

''Žila kucavica Javnog servisa su zaposleni u toj kući bez obzira na njihova politička opredjeljenja''

Javni servis je stub demokratskog društva i mora ostati nezavisan i oslobođen od politike i mora učiniti sve da opravda povjerenje građana, poručila je ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić.

Ona je na predstavljanju izveštaja “RTCG danas – kako do boljeg javnog medijskog servisa”, koji je radio Media centar kazala da ohrabruje uravnoteženije izvještavanje i raznovrsniji sadržaj na Javnoj servisu, a to, kako je dodala, pokazuje i Izvještaj o napretku Evropske unije u kome je ovo što kažem konstatovano.

Navela je da je pročitala izvještaj Media centra, dodajući da joj je drago da NVO konstruktivnim kritikama pomažu Javnom servisu i rade na tome da on bude bolji.

”Nadam se da ce i uređivački tim iz Javnog servisa da priđe ovom dokumentu kao nečemu što će im pomoći. Žila kucavica Javnog servisa su zaposleni u toj kući bez obzira na njihova politička opredjeljenja. U nama ćete uvijek imati partnera”, kazala je Srzentić.

Medijska scena je, kako je dodala, jako ispolarizovana što je takođe notirano u Izvještaju EU.

”Dužnost svih nas je da imamo Javni servis u interesu svih građana bez manipulacije i polarizacije samo tako možemo da imamo društvo koje je demokratsko”,  kazala je Srzentić.

Nikol Galager iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) kazala je da je u javnom interesu da Javni servis uvijek bude otvoren za javnost.

”Američka ambasada je finansirala ovaj projekat kako bi pomogli Javnom servisu. Pristup činjenicama i tačnim informacijama koje su važne za Javni servis mogu samo da doprinesu većoj demokratiji u društvu”, kazala je Galager.

Prema njenim riječima, RTCG mora da bude samostalna u upravljanju i uređivanju i da ima uređivačku politiku u skladu sa visokim standardima.

”Postojalo je uvjerenje ranije da vlast kontroliše RTCG i to je ozbiljno ugrožavalo cilj RTCG da služi javnosti. Sad postoje novi upravljački organi i njihov izbor su pratili razliciti stručnjaci a bez obzira na to ova struktura ima odgovornost da RTCG bude samostalan u radu i odupre se neprimjernim političkim uticajima. Vrijeme je da RTCG radi u interesu svih građana bez obzira na bilo koje opredjeljenje”, navela je Galager.

RTCG, dodaje, ima prednost u odnosu na druge medije i da bude gledaniji od drugih privatnih medija.

”Kredibilan informativni program i kvalitetni sadržaji su jako važni ljudi koji su došli sad na čelo ove kuće imaju ozbiljan zadatak da rade na povjerenju koje treba da zadobiju od gradjana”, navela je Galager.

Prenos vjerskog događaja nekad bi bio osnov za smjenu Raonića

Direktor Media centra Goran Đurović kazao je da su analizirajući Programsko-produkcion plan RTCG primijetili da na Parlamentarnom kanalu ima emisija koje tu ne pripadaju.

”Direktni prenosi vjerskih događaja nijesu predviđeni za Parlamentarni kanal a to se desilo a to je nekad bio osnov za razrješenje greneralnog direktora i pitamo se da li ce tu biti odgovornosti”, naveo je Đurović.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve