Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Služba zaštite i spašavanja: Nekontrolisano paljenje vatre podliježe krivičnoj odgovornosti

U martu Služba zaštite i spašavanja Bijelo Polje imala je 36 intervencija

Na području bjelopoljske opštine posljednjih dana sve su učestaliji požari koji za posljedicu imaju materijalnu štetu.

Uprkos prethodno sprovedenim aktivnostima od strane Opštinskog tima i Službe zaštite i spašavanja u koordinaciji sa ostalim Službama koje su učinjene u formi obavještenja da je na snazi zabrana loženja na otvorenom na teritoriji Opštine Bijelo Polje, samo u martu Služba zaštite i spašavanja imala je 36 intervencija.

Komandir Službe zaštite i spašavanja Edin Kolić saopštio je za Pobjedu da su proteklih nekoliko dana, pripadnici Službe danonoćno bili na terenu izlažući se opasnosti kako bi sprječavali širenje požara i spasili vitalne objekte i uredjaje na pojedinim lokacijama.

“Konkretno, na Obrovu je bilo ugrožen repetitor kao i objekat u kome se nalazi agregat sa cistjernom. U selu Kukulje su spašene kuće i pomoćni objekti, u selu Mioče su spašene kuće, kapela kao i groblje, a u selu Cerovo spašene su kuće i pomoćni objekti. Požari su se nastavili i početkom aprila. Intervenisanje je veoma otežano zbog pojačanog vjetra i visokih temperatura za ovo doba godine, ali očigledno je da su građani koji su nesavjesni – njihovo postupanje je osnovni uzrok nastanka svih požara, posebno iz razloga što je većina u ubjeđenju da, ukoliko je na primjer livada ili šuma u njihovom vlasništvu, da sa istom mogu da postupaju kako žele i da mogu da postupaju suprotno naredbi o zabrani paljenja vatre”, kazao je Kolić.

Precizirao je da Zakonom o svojinsko-pravnim odnosima u vezi prava svojine, Krivični zakonik Crne Gore propisuje, u dijelu „Krivična djela protiv životne sredine i uređenja prostora“ da ko krši propise o zaštiti, očuvanju i unapređenju životne sredine, a zbog toga nastupe štetne posljedice po kvalitet vazduha – kazniće se kaznom zatvora do tri godine.

“Kada su u pitanju „Krivična djela protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine“ kod izazivanja opšte opasnosti, izmedju ostalog, izazivanjem požara – kazniće se kaznom zatvora do osam godina”, decidan je Kolić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve