Srijeda, 19 Juna, 2024
Rubrika:

Sindikat prosvjete će u petak saopštiti idu li u štrajk

Do tada, kako kaže predsjednik SPCG Radomir Božović, spremni su za pregovore, ali u odnosu na prošlu sedmicu njihov optimizam je sve manji

Odluku o stupanju u generalni štrajk od ponedjeljka, 19. februara donijelo je 160 crnogorskih škola i predškolskih ustanova, a da li će se to desiti Sindikat prosvjete (SPCG) saopštiće najkasnije u petak, piše portal Roditelji.me.

Do tada, kako kaže predsjednik SPCG Radomir Božović, spremni su za pregovore, ali u odnosu na prošlu sedmicu njihov optimizam je sve manji.

Za obustavu nastave od ponedjeljka izjasnilo se 66,4 odsto prosvjetnih radnika, a taj procenat bi, kako kažu u Sindikatu, bio i veći da zbog zaštite prosvjetara nijesu sugerisali svim ustanovama da odluku o stupanju u štrajk donose samo u slučaju podrše više od 40 odsto zaposlenih.

U slučaju generalnog štrajka zaposleni koji nijesu podržali većinsku odluku kolega iz ustanove kojoj pripadaju imaju pravo na rad.

„U školama će to biti teško izvodljivo, posebno za predmetnu nastavu. U slučaju razredne nastave biće zaposlenih koji će moći bez problema da organizuju rad sa svojim odjeljenjima“, navodi Božović, odgovarajući na pitanje kako će roditelji znati kako će izgledati školski dan njihovog djeteta.

On je objasnio da će se organizacijom nastave pozabaviti direktori.

Ukoliko dođe do štrajka, zaposleni u školama će, prema odluci o minimumu procesa rada koju je donio Sindikat prosvjete, po četiri sata provoditi na radnom mjestu, ali umjesto časova i rada sa djecom baviće se administrativnim poslovima ili ličnim usavršavanjem. U vrtićima će djeca moći da borave samo od sedam do 14 časova.

Sindikat prosvjete je Odluku o stupanju u štrajk zajedno sa spiskovima zaposlenih koji su potpisali izjavu predao Ministarstvu prosvjete 7. februara. Najavili su tada da će, ako dođe do kompromisnog rješenja, povući Odluku, kao i prekinuti aktivnosti pred Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova. Istog dana održan je i prvi sastanak Radne grupe za pregovore i razmatranje izmjena i dopuna Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete.

Iz Ministarstva prosvjete ranije je stigla ponuda za prosvjetare da im se zarade povećaju u neto iznosu od najmanje 15 odsto, što bi se primjenjivalo najkasnije do kraja trećeg kvartala ove godine.

Kako je tada saopšteno iz resora prosvjete, istovremeno će se raditi na izmjenama Zakona o zaradama u javnom sektoru da bi se ispravile evidentne nelogičnosti i neusklađenosti u sistemu zarada, što je i najavljeno iz resora finansija.

„Napominjemo da je u spornom članu Granskog kolektivnog ugovora riječ o bruto uvećanju, dok ponuda ministarstava podrazumijeva neposredno uvećanje neto zarade u oblasti prosvjete od minimum 15 odsto”, poručili su iz Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija.

Sa druge strane, Sindikat prosvjete je, kako kaže Božović, uputio nadležnima četiri konkretna predloga.

„Kako sada stvari stoje, nema naznaka da može doći do dogovora iako smo i dalje otvoreni i spremni na saradnju. Ponuda Ministarstva prosvjete da se zarade povećaju za 15 odsto neto je veoma neodređena. Granski kolektivni ugovor ne prepoznaje uvećanje samo neto iznosa. Ovakav predlog zahtijevao bi izmjene Zakona o PIO i odnosio bi se na sve zaposlene, jer prosvjeta ne može biti izuzeta u ovom slučaju“, ističe Božović.

Predlog Ministarstva prosvjete smatraju nemogućim rješenjem, što su, kako kaže, i obrazložili nadležnima.

„Od sastanka u Ministarstvu prosvjete prošlo je već šest dana i za sada nemamo nikakvih najava da bi se naši pregovori mogli nastaviti“, kazao je Božović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve