Nedjelja, 23 Juna, 2024
Rubrika:

Sindikat i Ministarstvo prosvjete se spore šta je minimum procesa rada

S obzirom da to nije učinilo, Božović navodi da su prosvjetari bili prinuđeni da sami odrede koliko će vremenski boraviti u školama tokom eventualnog štrajka

Uoči štrajka prosvjetara, koji je najavljen za 19. februar, sindikat i resorno ministarstvo se i dalje spore oko toga šta znači minimum procesa rada. Iz Sindikata pojašnjavaju da su bili prinuđeni da sami odrede koliko će vremena provoditi u školama. Dok su u udruženju “Roditelji” zabrinuti zbog mogućeg skraćenja radnog vremena u vrtićima. Iz predškolske ustanove “Đina Vrbica” poručuju da bi sjutra mogli postići dogovor o nesmetanom funkcionisanju vaspitnih jedinica.Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović tvrdi da je resorno ministarstvo, po Zakonu o štrajku, bilo u obavezi da donese Akt o minimumu procesa rada.

S obzirom da to nije učinilo, Božović navodi da su prosvjetari bili prinuđeni da sami odrede koliko će vremenski boraviti u školama tokom eventualnog štrajka.

“Svi su se oglušili. Osam i po godina svoju zakonsku obavezu ne ispunjavaju. I danas se oni pozivaju na jednu uredbu iz 2006. godine, koja je jednostavno tada donešena bez konsultacije sa sindikatom, koja kaže da u osnovnim školama i vrtićima možete da štrajkujete, ali da radite puno radno vrijeme”, kazao je Božović, kazao je za Radio CG.

Božović ističe da više nije riječ samo o povećanju plata već o borbi za pravdu i dostojanstvo.

“Ovo je borba za pravo i pravdu. Ovo više nije borba za nekih tamo 10% koje neće toliko promijeniti naš ekonomski pasoš, ali je ovo borba za dostojanstvo profesije. Jer ako mi popustimo danas, šta onda može u narednom periodu da se dešava građanima Crne Gore”, kazao je Božović.

U udruženju “Roditelji” posebno su zabrinuti zbog mogućeg skraćenja radnog vremena u vrtićima.

“Moramo da vodimo računa o tome da roditelji, jedan značajan dio njih radi, minimum do tri sata, što znači da će morati da napuste svoje poslove i da se organizuju na neki način koji opet im komplikuje porodičnu organizaciju i neće biti jednostavno da uopšte funkcionišu tih dana”, kazala je Kristina Mihajlović.

Dragana Bijelić, portparolka predškolske ustanove Đina Vrbica, saopštila je Radiju Crne Gore da bi tokom sjutrašnjeg sastanka sa predstavnicima sindikata prosvjete mogli postići dogovor o nesmetanom radu vaspitnih ustanova.

“Naime, iz Sindikata prosvjete Crne Gore obavijestili su nas da će štrajk početi pomenutog datuma. Obavještavamo vas da je uprava naše ustanove u svakodnevnoj komunikaciji sa predstavnikom Sindikata, za kojim je dogovoren sastanak u toku sutrašnjeg dana. Na tom sastanku očekujemo da ćemo postići dogovor o nesmetanom radu svih naših vaspitnih jedinica i u neizmijenjenom vremenskom periodu, a o detaljima ćemo vas blagovremeno informisati”, kazala je Bijelić.

Iz resornog ministarstva ranije su poručili da prosvjetari, i u slučaju štrajka, moraju da obezbijede održavanje nastave jer prema važećem Zakonu prosvjeta se ubraja u “djelatnosti od javnog interesa, čiji bi prekid rada mogao da ugrozi život i zdravlje ljudi ili opšti interes građana”.

Izvorrtcg.me

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve