Ponedjeljak, 4 Marta, 2024
Rubrika:

Šimun: Standardizacija zdravstvenog sistema sa sistemom EU prioritet

Ministar u Briselu razgovarao sa čelnikom Direktorata za zdravstvenu pripravnost i reagovanje u vanrednim situacijama EU

Evropska unija (EU) glavni spoljno politički prioritet Crne Gore i da će u narednom periodu, kroz aktivnosti koje su planirane, težiti standardizaciji zdravstvenog sistema sa sistemom EU – kazao je ministar zdravlja Vojislav Šimun na sastanku sa generalnim direktorom Direktorata za zdravstvenu pripravnost i reagovanje u vanrednim situacijama (DG HERA) Laurentom Mušelom u Briselu.

Ovo je, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, njegova prva zvanična posjeta Briselu, a kako bi se razgovaralo o ekspertskoj i finansijskoj podršci zdravstvenom sistemu Crne Gore.

Šimun je, kako je navedeno, istakao da je Crna Gora zemlja koja je, srazmjerno broju stanovnika, primila najveći broj izbjeglica iz Ukrajine – oko 40.000 – i da je za sve one kojima je bila potrebna besplatno pružena privremena zdravstvena zaštita, što je izazvalo dodatno opterećenje crnogorskog zdravstvenog sistema.

Mušel je čestitao Šimunu potpisivanje sporazuma i pristupanje programu „EU4Health“, pohvalio dosadašnji angažman, ističući da je to veliki uspjeh za Crnu Goru i zdravstveni sistem i korak bliže Evropskoj uniji. Istakao je da će u saradnji sa linijskim direktoratima razgovarati o mogućoj pomoći zdravstvenom sistemu Crne Gore, kada je u pitanju pružanje zdravstvene zaštite za izbjeglice iz Ukrajine.

Na sastanku je bilo riječi i nabavaci, ali i nestašici ljekova, koja su sve prisutnija u EU. Mušel je upoznao Šimuna da je kroz civilni mehanizam zaštite EU, 1,2 milijarde eura odvojeno za hitne nabavke ljekova i da će ta sredstva moći da koristi i Crna Gora kao njegova članica.

Sagovornici su razgovarali i o EU kritičnoj alijansi ljekova, koja je ključni savjetnik kreatora politike EU i koja će biti fokusirana na osiguranje snabdijevanja vitalnim ljekovima unutar unije. Alijansa ima za cilj borbu protiv nestašice lijekova, utvrđivanjem efikasnih strategija i zagovaranjem koordinisanih akcija EU. Poziv za priključivanje alijansi je otvoren do 16. februara 2024. godine i mogu joj pristupiti predstavnici veledrogerija iz naše zemlje.

Šimun je upoznao Mušela sa aktivnostima na izgradnji Javno zdravstvenog operativnog centra za vanredne situacije (PHEOC), u okviru Instituta za javno zdravlje i izrazio očekivanje da će Crna Gora dobiti podršku za edukaciju zaposlenih koji će biti angažovani u ovom centru, kako bismo bili u toku sa standardima i procedurama na nivou EU.

Na sastanku je dogovoreno da se od strane DG HERA uputi poziv Ministarstvu zdravlja kada budu organizovane zajedničke vježbe i istraživanja, a Mušel je poručio da Evropska unija stoji na raspolaganju crnogorskom zdravstvenom sistemu, a dodatnu podršku pružiće kroz treninge i twining projekte.

Pored ministra Šimuna sastanku sa generalnim direktorom Mušelom i njegovim saradnicima prisustvovali su državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja Mirjana Vlahović Andrijašević i mr Aleksandar Čampar, prvi sekretar u Misiji Crne Gore pri EU.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve