Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Šćepanović: Za pet mjeseci 380 krivičnih djela, policija rasvijetlila 360

RCB ''Zapad'' obuhvata pet opština – Nikšić, gdje je i sjedište, Pljevlja, Plužine, Šavnik i Žabljak

Na području nadležnosti Regionalnog centra bezbjednosti (RCB) „Zapad“ od 1. maja ove godine policijski službenici registrovali su 380 krivičnih djela. To su podaci koje je gostujući u jutarnjem programu RTNK iznio rukovodilac RCB „Zapad“ Lazar Šćepanović.

„Aktivnostima službenika policije rasvijetljeno je 360, procesuirano je 340 lica i podneseno preko 280 krivičnih prijava, to su dobri parametri. Od najtežih krivičnih djela koja su usmjerena protiv života i tijela, od kojih je oko 40 krivičnih djela sa najvećom društvenom opasnošću su bila četiri krivična djela, dva ubistva, jedno teško ubistvo, jedno ubistvo, dva pokušaja ubistva, od kojih su u relativno kratkom roku djelovanjem službenika Uprave policije sva krivična djela rasvijetljena, to predstavlja u ovom trenutku 100 odsto procenat rasvijetljenosti krivičnih djela protiv života i tijela“, istakao je Šćepanović.

RCB „Zapad“ obuhvata pet opština – Nikšić, gdje je i sjedište, Pljevlja, Plužine, Šavnik i Žabljak.

Šćepanović kaže i da su u pomenutom periodu registrovali ukupno 12 krivičnih djela izazivanja i podmetanja požara i aktiviranja eksplozivih naprava, a da je rasvijetljeno 11.

„Ova krivična djela u istoriji ovog Odjeljena bezbjednosti do sada nije dostigla ovaj nivo. U ovom momentu stanje je pod kontrolom, stabilno i povoljno. Prioriteti koji su su postavljeni prilikom uspostavljanja regionalne organizacije su borba protiv teškog i organizovanog kriminala, borba protiv droge, ulične distribucije narkotika, razbijanje mreže uličnih dilera, istaknuti su prioriteti iz oblasti privrednog i ekonomskog kriminala sa fokusom na korupciju na visokom nivou i prioriteti na pronalazak oružja u ilegalnom posjedu“, naveo je Šćepanović.

Od 1. maja do danas policijski službenici RCB „Zapad” rasvijetlili su 87 krivičnih djela iz oblasti privrednog i ekonomskog kriminala, procesuirali oko 78 lica, od kojih je 16 lica sa elementima korupcije, a među njima ima i određenih funkcionera.

„Imamo dobre aktivnosti iz oblasti droga. Zaplijenjeno je oko 51 kilogram opojne droge različite vrste, procesuirano je desetak lica krivičnim prijavama, dok je preko 70 lica prekršajno procesuirano zbog posjedovanja opojnih droga”, istakao je Šćepanović.

Kada je u pitanju oružje u ilegalnom posjedu u pomenutom periodu zaplijenili su u ilegalnom posjedu 92 komada oružja, aktivnost koja je usmjenena prema bezbjednosno interesantnim licima, oko 4.700 komada municije, 20 kilograma eksploziva i drugih djelova oružja.

„U okviru kampanje „Poštuj život, vrati oružje“ smo izvršili oko 174 pretresa po raznim osnovama i zaplijenili ogromnu količinu oružja. Kada je u pitanju oružje koje je vraćeno od strane građana, vraćeno je oko 119 komada oružja, oko 2.300 komada municije, 16 ručnih bombi“, kaže Šćepanović.

Za pet mjeseci na području RCB-a bilo je oko 116 javnih okupljanja koja su protekla, kaže Šćepanović, u najboljem mogućem redu „sa određenim manjim stepenom narušavanja javnog reda i mira, ali će ta lica biti sankcionisana u zakonskom roku”.

„Po pitanju saobraćaja podnijeli smo preko 12.000 prekršajnih naloga i sankcionisali nesavjesne vozače, oko 850 vozača je sankcionisano koji su bili pod uticajem alkohola i psihoaktivnih supstanci i oko 350 takvih vozača je lišeno slobode zbog prisustva psihoaktivnih supstanci”, istakao je Šćepanović.

Povodom 2. oktobra, Dana Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore, na predlog ministra Šćepanović je dobio nagradu za postignute prestižne rezultate u procesu rukovođenja uspostavljanja regionalne organizacije i stvaranje povoljnog ambijenta koji je sa aspekta menadžmenta ocijenjen kao visokokvalifikovan i postignuti su dobri radni rezultati.

„Moja nagrada je nagrada kompletnog mog tima koji sam ja napravio prilikom preuzimanja funkcije i uspostavljanja regionalne organizacije Zapad“, kaže Šćepanović.

Za pet mjeseci, istakao je on, postigli su odlične radne rezultate, daleko brojnije u odnosu na prethodni period i prethodne godine.

„Nije lako da za kratko vrijeme vratimo povjerenje kada svakodnevno imamo dolazak novih importovanih podataka od strane Europola u aktivnosti policije. I kada napravimo dobre aktivnosti, vrati se ona ružna slika koja je mrlja na policiju, ali Uprava policije daje pune kapacitete i doprinose da se povrati povjerenje građana. Apelujem na građane da će biti na udaru zakona ukoliko ne poštuju i policijski službenici koji budu kršili kodeks i policijska ovlašćenja da će biti sankcionisani. Apelujem na građane da poštuju dostojanstvo policijskog službenika, jer policijski službenik je čuvar unutrašnjeg sistema bezbjednosti i svi problemi koji se dese u gradu, oni prvi dolaze na adresu policije“, poručio je Šćepanović.

IzvorRTNK

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve