Subota, 28 Januara, 2023
Rubrika:

Šćekić- Tedros: SZO cijeni napore zdravstvenih vlasti na uspostavljanju kvelitetne i univerzalne zdravstvene zaštite za sve

Šćekić je izrazio zadovoljstvo zbog susreta ali i , kako je kazao, odlične saradnje sa ovom međunaradnom organizacijom posebno naglašavajući činjenicu da resor zdravlja sprovodi više projekata u saradnji sa Kancelarijom SZO u Podgorici, kao i Regionalnom kancelarijom za Evropu

Svjetska zdravstvena organizacija jako cijeni partnerski odnos i pristup Crne Gore, naročito u kontekstu sprovođenja strateškog pristupa ”Zdravlje za sve”, kao i pristupa univerzalnoj zdravstvenoj zaštiti, ali i činjenicu da Vlada Crne Gore pozicioniranje zdravlja i zdravstvenu zaštitu drži visoko u agendi svojih prioriteta. To je  saopšteno  nakon susreta ministra zdravlja Dragoslava Šćekića i generalnog direktora SZO dr Tedrosa Adhana Gebrejesusa, koji je održan u Ženevi.

Šćekić je izrazio zadovoljstvo zbog susreta ali i , kako je kazao, odlične saradnje sa ovom međunaradnom organizacijom posebno naglašavajući činjenicu da resor zdravlja sprovodi više projekata u saradnji sa Kancelarijom SZO u Podgorici, kao i Regionalnom kancelarijom za Evropu.

On je u ime Vlade Crne Gore zahvalio na pomoći koju je Svjetska zdravstvena organizacija pružila našoj zemlji tokom pandemije koronavirusa, kao i podršci sprovođenja programa imunizacije i vakcinacije.

“U tom kontekstu, ministar je ukazao i na partnersku saradnju sa vladom Sjedinjenih Američkih Država, kao i Evropskom Unijom, posebno imajući u vidu aktivnosti na jačanju kapaciteta primarne zdravstvene zaštite i uspostavljanju kriznog operativnog štaba”, navodi se u saopštenju.

Ministar je kazao da je zbog krize u Ukrajini, priliv izbjeglica iz te zemlje u Crnu Goru značajan, da je ušlo oko 60.000 ljudi, a da je 12.000 njih trenutno u zemlji te da takava situacija podrazumijeva dodatno angažovanje resursa u zdravstu.

“Tedros je izrazio zadovoljstvo odličnom saradnjom Crne Gore i SZO i pozdravio uspješno održavanje Samita malih zemalja u Bečićima u junu ove godine”, ističe se u saopštenju.

Prvi čovjek SZO je pohvalio saradnju tokom odgovora na pandemiju koronavirusa ukazujući da je sadašnja situcaija kada je ovaj virus u pitanju bolja, ali da pandemija još traje.

Osvrćući se na izazove sa kojima se Crna Gora suočava u prihvatanju i zbrinjavanju  izbjeglih lica iz Ukrajine, Tedros je istakao da države koje pružaju pomoć treba i da dobiju pomoć.

“U tom smislu, on je izrazio spremnost da SZO razmotri pružanje pomoći Crnoj Gori a na osnovu iskazanih potreba koje bi dostavilo crnogorsko ministarstvo zdravlja, a koju bi izradilo u konsultaciji sa Nacionalnom kancelarijom SZO u Crnoj Gori i Regionalnom kancelarijom SZO za Evropu”, navodi se u saopštenju.

Tokom susreta je izraženo obostrano očekivanje o nastavku kvalitetne saradnje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve