Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

SAD podržavaju evropski put Crne Gore i zelenu energetsku tranziciju

Ministarka je, kako je saopšteno iz njegog resora, predstavila aktivnosti i konkretne rezultate koje Vlada preduzima na polju razvoja obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i dekarbonizacije. Posebno je, istakla značaj podrške SAD i EU za izgradnju energetske infrastrukture

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPPU) Ana Novaković Đurović svoju službenu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama otpočela je sastankom sa Džefrijem Pajatom, pomoćnikom sekretara Biroa za energetske resurse Stejt Departmenta.

Ministarka je, kako je saopšteno iz njegog resora, predstavila aktivnosti i konkretne rezultate koje Vlada preduzima na polju razvoja obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i dekarbonizacije. Posebno je, istakla značaj podrške SAD i EU za izgradnju energetske infrastrukture.

Iz MEPPU ističu da je posebna tema sastanka bila  izgradnja Jadransko- jonskog gasovoda.

Ona je, dodaju, naglasila odlučnost Crne Gore da učestvuje u ovom projektu, u pravcu dalje diversifikacije izvora energije, snaženja energetske stabilnosti, kao i smanjenja zagadjenja životne sredine.

“SAD podržavaju evropski put Crne Gore i razvoj energetike zasnovan na obnovljivim izvorima, izgradnju neophodne energetske infrastrukture (uključujući Jadransko jonski gasovod) u skladu sa principima zelene tranzicije i dekarbonizacije”, istakao je tokom susreta Pajat.

On je, navodi se, pozdravio vidljive rezultate Vlade u borbi protiv organizovanog kriminala, ocjenjujući ih “ključnim za napredak na evropskom putu Crne Gore”.

Sastanku je prisustvovao i otpravnik poslova u ambasadi Crne Gore u Vašingtonu, Nebojša Todorović.

Iz MEPPU navode da Novaković Đurović će danas, u okviru posjete Vašingtonu, govoriti na konferenciji „Zapadni Balkan: Transatlantska i regionalna saradnja – Izgradnja jačih saveza ” u organizaciji Transatlantic Leadership Network-a, a tema je Energetska diversifikacija: ka evropskoj energetskoj nezavisnosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
13.07.2023-16:51 16:51

Jesi sto draga “piranice”usicarila za onu “babu”Djurovica na kojeg se vodi desetak NVO,faljivaju li pare,ubrzo ces i ti na SALATU u plastenike.

RIR
13.07.2023-19:26 19:26

…šetaju li šetaju od nasih para -traže podršku za “zelenu E.tranziciju” …za tri godine nijesu ni “z”ostvarili od te tranzicije-ne umiju napraviti projekte da apliciraju za sredstva kod fondova EU -štetocine ,šetaju i “sakupljaju”podrske/šetaju/ i nista ne rade …