Subota, 13 Aprila, 2024
Rubrika:

SA ZIMSKOM OTVORENA I ”SPIN-SEZONA” Medijsko reketiranje i lični interesi ugrožavaju ski-turizam na Bjelasici!?

Skijalista Kolašin 1450 i 1600 su u fazi ugradnje opreme koja precizno može da obračunava procenat podejle ski-pasova na dnevnoj bazi. Kada bi se po tom parametru mjerile posjete, skijalište Kolašin 1450 bi sigurno imalo udio od prodaje jedinstvene ski-karte veći od 50 odsto

Odlično pripremljena infrastruktura i vremenske prilike koje i te kako idu u prilog ljubiteljima rekreacije na Bjelasici, garant su da će Crna Gora ovu zimsku turističku sezonu dočekati spremno. Uz odličnu saradnju privatnog skijališta Kolašin 1450 sa državnim Kolašin 1600, stvoreni su svi uslovi da ova sezona bude, ako ne rekordna, onda jedna od najboljih u posljednjih nekoliko godina.

Međutim, po svemu sudeći postoje interesne grupe kojima nije stalo da sezona uspije, jer zbog ostvarivanja lične koristi ne prezaju od zakulisnih radnji.

O tome svjedoči naručeni tekst u jednom režimskom glasilu iza kojeg se krije jasna namjera da se sabotira cjelokupna zimska turistička sezona na Bjelasici i to zbog, kako saznaje portal Aktuelno, sebičnih ciljeva interesnih grupa bliskih pojedincima iz Odbora direktora Skijališta Crne Gore.

Još jedan pokušaj reketiranja od strane posrnulog režimskog tabloida

Režimski tabloid Vijesti objavio je juče krajnje tendenciozan tekst pod naslovom ”Državi 70, Bećiroviću 30 odsto” u kojem se navodi da bi ”državni Ski-centar Kolašin 1600 i privatni Kolašin 1450, u vlasništvu Zorana Ćoća Bećirovića, trebalo da dijele kolač od prodaje jedinstvene ski-karte u odnosi 70:30”.

Ovaj režimski tabloid poznat po reketiranju i ucjenama, pozivajući se na nezvanični izvor objavljuje lažne podatke o podjeli prihoda, i na krajnje tendencionzan način aludira da privatni ski centar Kolašin 1450 dobijajući 30 odsto od prodaje ski-karte, maltene potkrada dražvu!?

Kolašin 1450 izašao u susret Skijalištima Crne Gore

Da bi javnosti razotkrili manipulaciju koja se krije iza ovog naizgled benignog propagandnog uratka, potrebno je izvršiti uvid u činjenice.

Što se tiče podjele prihoda od prodaje ski-pasova, tabloid Vijesti je zaboravio, ili namjerno izostavio podatak da u svim razvijenijim zimskim turističkim destinacijama na svijetu postoje važeći parametri na osnovu kojih se na dnevnoj bazi dijeli ski pas u procentima.

Kome je u interesu da sabotira zimsku turističku sezonu?

”Skijalista Kolašin 1450 i 1600 su u fazi ugradnje opreme koja precizno može da obračunava procenat podjele ski-pasova na dnevnoj bazi. Kada bi se po tom parametru mjerile posjete, skijalište Kolašin 1450 bi sigurno imalo udio od prodaje jedinstvene ski-karte veći od 50 odsto. Međutim, Skijališta Crne Gore i Kolasin 1450 su se ove godine dogovorili da podijele udio tako što će državno skijalište Kolašin 1600 dobiti 60 procenata od prodaje ski-pasova, a Kolašin 1450 – 40 odsto. Dakle, jasno je da Kolašin 1450 u ovom slučaju izlazi u susret državi na sopstvenu štetu”, rekli su naši izvori dobro upućeni u način poslovanja ski centara na Bjelasici.

Kako navode naši izvori, jasno je da se Vijesti, po starom običaju, bave medijskim ”spinovanjem”.

Zimska idila na Bjelasici ugrožena zakulisnim radnjama

”Skijališta Crne Gore predložila su da se vrši fiksna podjela zarade za ovu godinu. Na zadovoljstvo državnog skijališta odmah je dogovorena raspodjela koja još nije zvanično potvrđena. Vijesti su tendenciozno objavile da time što ski risort Kolašin 1450 dobija 30 odsto udjela, što nije tačan procenat, od prodaje ski-pasova, maltene potkrada državu. Zamislite kad udio ski resorta Kolašin 1450 bude i veći, što je prirodno. Medijski teren za nezdovoljstvo takvom odlukom je već pripremljen i to je svrha ovakvih naručenih tekstova”, rekli su naši izvori.

Strah od medijskog reketiranja?

Na pitanje novinara portala Aktuelno, zašto je došlo do takve podjele i zašto ove godine nije uvedena oprema za kompjutersko mjerenje prodaje ski-pasova, dobili smo jasan odgovor.

”Upravo zbog straha od ovakvih medijskih pisanja došlo je do kompromisa na osnovu kojeg će državna skijališta dobiti veći procenat nego ski resort Kolašin 1450. Uprošćeno rečeno, Kolašin 1450 je žrtvovao dio dobiti da rukovodstvo državnih firmi ne bi bilo provlačeno kroz medije kako su nesposobni ili kako su zakinuli državu. Treba napomenuti da su stoga, prilikom raspodjele uvaženi svi argumenti izvršnog direktora Skijališta Đura Miloševića i njegovih saradnika sa kojima Ski Centar 1450 ima odličnu saradnju”, kazali su naši izvori koji navode da će od sledeće sezone biti uvedeno egzaktno elektronsko mjerenje.

Kako navode naši izvori, u ovom slučaju su očigledni pokušaji vršenja pritiska iza kojih stoje određene interesne grupe bliske pojedincima iz Odbora direktora Skijališta Crne Gore.

Bjelasica – veliko gradilište

Na pitanje što je cilj tih pritisaka, navode da po svemu sudeći  određene osobe žele da ”proguraju” svoje favorite za buduće biznis poduhvate na Bjelasici.

”Od sledeće godine raspodjela prihoda od ski-pasova će se vršiti na osnovu parametara koji su egzaktni i svjetski priznati. Pojedinci žele da preko medijskih pritisaka stvore lošu atmosferu i pokažu kako je rukovodstvo Skijališta Crne Gore nesposobno, da bi oni mogli da dovedu svoje ljude i slobodno vrše malverzacije”, rekli su naši izvori.

Žele da prodaju uređaje po višestruko većoj cijeni!?

Ključno pitanje je vezano za nabavku opreme za mjerenje prodaje ski pasova.

Izgradnja hotelskog kompleksa

”Kolašin 1450 je bio spreman da nabavi najsavremenije aparate za mjerenje parametara posjećenosti po svjetski priznatim standardima. Međutim, određene interesne grupe bliske pojedincima iz Odbora direktora Skijališta, su te aparate nudile po četiri puta većoj cijeni od tržišne. U lobiranju za prihvatanje te ponude možda treba tražiti jedan od razloga medijskih pritisaka koji su uslijedili”, rekli su naši izvori.

Portal Aktuelno došao je do imena osoba za koje se sumnja da sudjeluju u ovim zakulisnim radnjama, ali ih nećemo objavljivati dok ne istražimo sve detalje. Nakon toga ćemo u narednim tekstovima predočiti crnogorskoj javnosti nove informacije o mahinacijama i zakulisnim radnjama.

Na kraju treba podsejtiti da je ovaj ”spin” samo još jedan u nizu napada režimskog tabloida Vijesti na Zorana Bećirovića, vlasnika ski risorta Kolašin 1450 koji je već godinama meta njihovih insinuacija i čiji advokatski tim redovno šalje pritužbe i demantije ombudsmanu ovog medija.

Isti slučaj je i sa pomenutim ”tekstom” o ski-pasovima koji je napisan bez ikakvog istraživanja, pominjanja objektivnih okolnosti i činjeničnog stanja kada je u pitanju zimski ski-turizam.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve